Na jesienne chłody polecam pyszną i sycącą zupę grochową. Zupa jest gęsta i rozgrzewająca. Dla wielbicieli takich zup. Najlepiej smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem. Ilość wody w zupie zależy jaką gęstą chcemy uzyskać. Najlepiej jest użyć bardzo dobrej jakości kiełbasy i boczku. Bardzo polecam. Ugotujcie.
Potrzebujemy:
1 szklanka grochu łuskanego połówek
2 małe marchewki
2 małe pietruszki
1 cebula
kilka ziemniaków
30 dag boczku wędzonego
30 dag dobrej jakości kiełbasy
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
majeranek suszony według uznania
olej do smażenia
liść laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
1 kostka bulionowa warzywna
Wykonanie pysznej zupy grochowej:
1. Dzień przed gotowaniem namaczamy groch w zimnej wodzie, następnie po namoczeniu wodę odlewamy, a groch płuczemy. Przekładamy do garnka.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju aż będzie szklista, ale mocno nie rumienimy. Dodajemy do grochu. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w większą, a boczek w małą, przesmażamy na oleju i również przekładamy do garnka.
3. Marchewki, pietruszki i ziemniaki obieramy i płuczemy. Marchewki kroimy w plasterki, pietruszki ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do garnka. Ziemniaki kroimy w kostkę i odkładamy.
4. Składniki zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie i kostkę warzywną. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec przyprawiamy majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą. Ilość wody zależy jak gęstą chcemy mieć zupę.
5. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Ilość wody zależy jak gęstą chcemy mieć zupę.
Wygląda pysznie, podobną moja mama robiła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To mama miała dobry gust kulinarny :)
Usuńcałe wieki nie jadłam grochówki
OdpowiedzUsuńPyszna, treściwa i rozgrzewająca zupa:)
OdpowiedzUsuń