To ciasto jest pyszne. I nie ukrywam, że to bomba kaloryczna i nie ukrywam, że nie można oderwać się od tego ciasta. Kruche blaty upieczone z powidłem śliwkowym, u mnie takie smażone własnoręcznie, z bezą i płatkami migdałowymi, przełożone pysznym puszystym kremem. Ciasto na wiele okazji, urodziny, imieniny czy święta, a nawet na niedzielny poczęstunek.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
6 żółtek
2 łyżki gęstej śmietany 18 %
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Na bezę:
6 białek
półtorej szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na krem:
2 szklanki mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
około pół szklanki cukru pudru
20 dag masła
Dodatkowo:
1 słoiczek powidła śliwkowego
15 dag płatków migdałowych
mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Ciasta nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłem. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotową pianę rozsmarowujemy równomiernie na ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasta pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasta studzimy.
2. Krem: Jedną szklankę mleka miksujemy z cukrem waniliowym, żółtkami i mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego przez gęste sitko wlewamy zmiksowane składniki, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy mieszając od czasu do czasu. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy cukier puder i ucieramy, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy.
3. Przekładanie: Jedno wystudzone ciasto smarujemy kremem, przykładamy drugim ciastem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, im dłużej postoi tym bardziej ciasto zmięknie.
4. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 sporych porcji.
Przed krojeniem ciasto wyjąć wcześniej z lodówki, będzie lepiej się kroiło.
Przepysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńChyba takie ciasta nie jadłam. Wygląda bardzo elegancko, idealne na świąteczny stół.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, sama piekłam pierwszy raz i nie ostatni :)
Usuńuwielbiam to ciasto
OdpowiedzUsuńTo super, jest pyszne, kaloryczne, ale pyszne :)
Usuń