sobota, 23 października 2021

Ciasto ,,Pychotka'' z migdałami i powidłem

To ciasto jest pyszne. I nie ukrywam, że to bomba kaloryczna i nie ukrywam, że nie można oderwać się od tego ciasta. Kruche blaty upieczone z powidłem śliwkowym, u mnie takie smażone własnoręcznie, z bezą i płatkami migdałowymi, przełożone pysznym puszystym kremem. Ciasto na wiele okazji, urodziny, imieniny czy święta, a nawet na niedzielny poczęstunek.

 





Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

20 dag masła lub margaryny

6 żółtek

2 łyżki gęstej śmietany 18 %

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na bezę:

6 białek

półtorej szklanki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Na krem:

2 szklanki mleka

2 żółtka

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

około pół szklanki cukru pudru 

20 dag masła


Dodatkowo:

1 słoiczek powidła śliwkowego

15 dag płatków migdałowych 

mąka pszenna do podsypania stolnicy


Wykonanie pysznego ciasta:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Ciasta nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłem. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotową pianę rozsmarowujemy równomiernie na ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasta pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasta studzimy.

2. Krem: Jedną szklankę mleka miksujemy z cukrem waniliowym, żółtkami i mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego przez gęste sitko wlewamy zmiksowane składniki, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy mieszając od czasu do czasu. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy cukier puder i ucieramy, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy.

3. Przekładanie: Jedno wystudzone ciasto smarujemy kremem, przykładamy drugim ciastem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, im dłużej postoi tym bardziej ciasto zmięknie.

4. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Ciasto można pokroić na około 30 sporych porcji.

Przed krojeniem ciasto wyjąć wcześniej z lodówki, będzie lepiej się kroiło.

 

 


6 komentarzy: