sobota, 30 października 2021

Maślana chałka z kruszonką i migdałami

Domowa chałka to doskonałe rozwiązanie na drugie śniadanie, podwieczorek czy poczęstunek. Taka domowa jest najlepsza, upieczona maśle z dużą ilością kruszonki i dodatkiem płatków migdałowych. Moja chałka długo utrzymuje świeżość. Z tej receptury można upiec jedną większą lub dwie mniejsze. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało. Udanych wypieków.






Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

1 szklanka ciepłego mleka

2 łyżeczki cukru

2 łyżki mąki tortowej


Na ciasto:

4 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 jajka

5 dag masła


Na kruszonkę:

5 dag zimnego masła

5 dag cukru

1 cukier waniliowy

10 dag mąki tortowej

 

Dodatkowo:

1 jajko

10 dag płatków migdałowych 

 


Wykonanie pysznej chałki:


1. Rozczyn: Drożdże, cukier, ciepłe mleko i mąkę dokładnie rozcieramy w miseczce. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył,, tak na około 20 minut.

2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i roztopione masło, mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto. Ewentualnie dolewamy ciepłego mleka, ale to zależy od ciasta czy wyjdzie twarde czy luźne. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Tak wykonane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

3. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki.

4. Do pieczenia: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, następnie każdą część na trzy części. Z podzielonych części toczymy wałki, następnie zaplatamy po trzy wałki, jak warkocz i formujemy dwie chałki. Chałki układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy obficie roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką i płatkami migdałowymi. Możemy z tego ciasta przygotować jedną większą chałkę.

5. Pieczenie: Tak wykonane chałki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia zrumienienia się przez około 35-40 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być dłuższy lub krótszy.

6. Podanie: Upieczone chałki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy w kromeczki i podajemy. Smacznego życzę.

 

 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi dwie spore chałki. Można upiec jedną większą.

9 komentarzy:

  1. Wstyd się przyznać, ale chałki jeszcze nie piekłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żaden wstyd, też wielu rzeczy nie jadłam, nie piekłam, ciasto pychotkę piekłam dopiero teraz pierwszy raz :)

      Usuń
  2. Pycha taka chałka, na weekendowe śniadanko zwłaszcza ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chałkę:) a Twój wypiek jak zwykle idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealna na weekendowe śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę wreszcie tez zrobić

    OdpowiedzUsuń