Moja propozycja na szybki podwieczorek to kruche ciasto z owocami i pachnącym cynamonem. Takie ciasto uda się każdemu. Jabłka i śliwki to owoce jesieni, a przygotowane z cynamonem tworzą obłędne smakowe połączenie. Idealnie kruche ciasto, owoce i cynamon...nie ma nic lepszego. Upieczcie. Słodkich inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
Na nadzienie:
2 duże jabłka
około 50 dag śliwek
2 łyżki cukru
cynamon mielony według uznania
Dodatkowo:
mąka pszenna do oprószenia stolnicy
1 łyżka bułki tartej
Wykonanie pysznego ciasta z owocami:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce.
2. Nadzienie: Owoce myjemy i osuszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru soku. Ze śliwek usuwamy pestki i przekrawamy na pół.
3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Na ciasto wykładamy równomiernie starte jabłka, a na jabłka śliwki, posypujemy cukrem i mielonym cynamonem. Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy nim owoce. Nakłuwamy z wierzchu widelcem.
4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasto studzimy.
5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Cynamon według uznania.
Proste, pyszne jesienne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRewelacja ciasto!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i nie ukrywam, że było pyszne :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Dziękuję :)
UsuńZerknę do Ciebie :)
bardzo fajne ciacho
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń