niedziela, 23 lutego 2020

Ciasto z białek makowo-kokosowe

 Dzień Dobry w niedzielę :)

Takie pyszne ciasto upiekłam z białek, które zostały mi po smażeniu pączków. Nie lubię jak się coś w kuchni marnuje. Dodałam do niego mak i rodzynki, w sumie to też miałam ich takie resztki. Ciasto bardzo wszystkim smakowało i zjadali z wielkim apetytem. Szybko je się przygotowuje i szybko piecze, a jeszcze szybciej znika. Bardzo polecam. Upieczcie i koniecznie dajcie znać czy smakowało :) Miłej niedzieli :)









Potrzebujemy:
6 białek
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka
pół szklanki oleju
2 szklanki mąki tortowej
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki sypkiego maku
5 łyżek wiórek kokosowych


Wykonanie pysznego ciasta z białek:

1. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy stopniowo oba cukry i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Następnie wlewamy mleko i olej i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy z pianą szpatułką lub na najniższych obrotach mikserem do połączenia się składników.


 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.


3. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się tak przez około 30 minut. Ciasto można sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.


4. Krojenie: Upieczone ciasto studzimy i kroimy.


5. Podanie: Gotowe ciasto podajemy, a ja smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można na około 20 porcji.
Foremka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

16 komentarzy:

  1. fajny sposób na wykorzystanie białek

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również w ten sposób wykorzystuję białka, ale dodaję sam kokos, nigdy nie dodawałam maku. Fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda żeby białka się zmarnowały, a takie ciasto jest pyszne :)

      Usuń
  3. Wygląda smacznie ;) nigdy nie próbowałam takiego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i proste w wykonaniu:)Miłego dnia Izunia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dobry pomysł na wykorzystanie białek:) i przy tym wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń