Uwielbiam pyszne zupy. Taka właśnie jest zupa-krem brokułowa. Tak szybko została zjedzona, że następnym razem zrobię podwójną porcję. Nie dość, że pyszna, to jeszcze gotowa dosłownie w pół godzinki, zagęszczona serkiem topionym i podana z domową bagietką czosnkową. Możecie podać z ulubionymi dodatkami, u mnie akurat była to świeżutka, pachnąca domowa bagietka. Zupę dodatkowo udekorowałam rzeżuchą. Zróbcie koniecznie taką zupę. Warto :)
Potrzebujemy:
Na zupę:
50 dag różyczek brokuła ( świeży lub mrożony )
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 średnia marchewka
1 łyżka masła lub margaryny
5 dag dowolnego serka topionego
bulion warzywny według uznania
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
lubczyk suszony według uznania
pietruszka suszona według uznania
Dodatkowo:
domowa bagietka lub inne dodatki
Wykonanie pysznej zupy:
1. Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy, uważając, żeby za mocno nie przypiec, mają być takie ładnie szkliste, następnie wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości.
2. Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy serek topiony i blendujemy blenderem na gładki krem. Jeżeli uznamy, że trzeba dolać gorącej wody lub bulionu to dolewamy. Zupę przyprawiamy przyprawami do smaku i zagotowujemy.
3. Gorącą podajemy z dowolnymi dodatkami, u mnie była to domowa bagietka czosnkowa. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje zupy.
Zamiast serka topionego możemy dodać np. śmietaną, co kto lubi.
Ilość bulionu zależy od tego jak gęstą chcemy mieć zupę.
Zupę udekorowałam rzeżuchą.
fajna zupa,
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń