sobota, 15 lutego 2020

Walentynkowe kruche mini torciki

Takie mini-torciki są urocze. Przygotowałam je dla moich najbliższych jako słodki upominek z okazji Walentynek. Nie dość, że pyszne to jeszcze cieszą oko. Można je przygotować na różne okazje, np. urodziny czy słodki poczęstunek. Może i są pracochłonne, ale warto poświecić trochę czasu. Zachęcam Was do przygotowanie takich słodkości :) Miłego dnia :)










Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
20 dag masła lub margaryny

Na bezy:
2 białka
pół szklanki cukru
różowy barwnik spożywczy według uznania

Na krem:
2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
2 śmietan-fixy (zagęstniki )
różowy barwnik spożywczy według uznania

Dodatkowo:
cukrowa posypka do dekoracji ( u mnie serduszka )
mąka pszenna do posypania stolnicy



Wykonanie pysznych mini-torcików:


1. Ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną i wykrawamy ciasteczka w kształcie serduszek. Ja robiłam to taką większą foremką, ale jeśli nie mamy możemy wyciąć szablon z kartki.


2. Pieczenie ciasteczek: Następnie wykrojone ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.


3. Bezy: Zimne białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier, dodajemy barwnik według uznania i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy małe beziki. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.



4. Przekładanie: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, śmietan-fiksy i barwnik, chwilę ubijamy. Zamiast śmietan-fixów można dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie i wystudzoną. Następnie śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na ciasteczkach małe rozetki, następnie składamy po trzy sztuki.


5. Dekoracja: Gotowe torciki dekorujemy cukrowymi posypkami i bezikami.


6. Podanie: Gotowe torciki chwilę chłodzimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast kremówki można użyć dwie śmietany typu ,,Śnieżka'' i ubić je w 350 ml zimnego mleka.
Barwnika dodajemy według uznania, ja użyłam takiego w proszku.
Z przepisu wyszło mi 8 sztuk, ale ich ilość zależy jak dużej foremki użyjemy.

5 komentarzy: