Dzień Dobry w lutym :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
2 małe płaskie łyżeczki soli
4 łyżki oleju
Dodatkowo:
1 jajko
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszki
Wykonanie pysznych bułek:
1. Obie mąki wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki smarujemy z wierzchu jajkiem, posypujemy obficie płatkami owsianymi i układamy na blaszce posmarowanej cieniutko masłem lub margaryną.
4. Bułki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do ładnego zrumienienia się.
5. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bułek.
Między bułkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.
Jak zawsze pysznie:)częstuję się jedną:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego :)
Usuńzjadłabym sobie na śniadanie taka bułeczkę
OdpowiedzUsuńBardzo polecam upiec :) Domowe są najlepsze :)
UsuńIdealne na śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :)
Usuń