sobota, 1 lutego 2020

Bułki z mąką owsianą i płatkami owsianymi

Dzień Dobry w lutym :)

Zgodzicie się chyba ze mną, że domowe pieczywo to najlepsze pieczywo na świecie. Smak i zapach wyjątkowy. Ciągle wymyślam jakieś nowe bułki. Tym razem z mąką owsianą i posypką z płatków owsianych. Nawet nie wyobrażacie sobie jakie te bułki wyszły mi pyszne. Idealne na śniadanie i kolację. Polecam upieczcie. Udanych wypieków :)




 




Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
2 małe płaskie łyżeczki soli
4 łyżki oleju

Dodatkowo:
1 jajko
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszki


Wykonanie pysznych bułek:


1. Obie mąki wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.

2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki smarujemy z wierzchu jajkiem, posypujemy obficie płatkami owsianymi i układamy na blaszce posmarowanej cieniutko masłem lub margaryną.

4. Bułki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do ładnego zrumienienia się.

5. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bułek.
Między bułkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.

6 komentarzy: