Takie pyszne bagietki upiekłam. Wspaniałe, złociste i pyszne. Obłędnie pachnące. Mówię Wam, petarda takie bagietki. Smakują i na ciepło i jak są zimne. Zapach pieczonych bagietek w domu obłędny. Gdy się pieką nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Moje wyszły idealne. I w wyglądzie i w smaku. Można je podjadać takie same lub podać jako dodatek do zup czy nawet sałatek. Bardzo polecam. Udanych wypieków :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 lekko kopiasta łyżeczka soli
4 łyżki oleju
Na nadzienie:
4 łyżki miękkiego masła lub margaryny
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki suszonego czosnku
pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki ziół prowansalskich
pół łyżeczki suszonej bazylii
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek
Wykonanie pysznych bagietek:
1. Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym
mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na
pół godziny.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka
minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do
wyrośnięcia.
3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do miękkiego masła lub margaryny, dodajemy zioła i dokładnie mieszamy widelcem, lekko przy tym rozcierając.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy podłużne bagietki, układamy je na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną. Zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną. Odstawimy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Po tym czasie nacinamy je ostrym nożem, a w nacięcia wsmarowujemy nadzienie.
5. Pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki.
6. Podajemy. Smacznego. Smakują gorące jak i zimne.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bagietek.
Między bagietkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.
Najlepiej nacinać bardzo ostrym nożem.
Idealne bagietki, zwłaszcza do mięsiwa z grilla:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mogą być i do mięsa :)
UsuńWyglądają na mięciutkie i bardzo pyszne :-)
OdpowiedzUsuńTakie właśnie są :) Wyszły mi idealne :)
Usuńzawsze w sklepie jak są ciepłe kupuję :)) ale takie domowe pewnie o niebo smaczniejsze
OdpowiedzUsuńPolecam takie domowe bagietki :) Najlepsze :)
UsuńBułeczki idealna, częstuję się jedną:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
Usuń