środa, 19 lutego 2020

Brokułowa zupa-krem

Uwielbiam pyszne zupy. Taka właśnie jest zupa-krem brokułowa. Tak szybko została zjedzona, że następnym razem zrobię podwójną porcję. Nie dość, że pyszna, to jeszcze gotowa dosłownie w pół godzinki, zagęszczona serkiem topionym i podana z domową bagietką czosnkową. Możecie podać z ulubionymi dodatkami, u mnie akurat była to świeżutka, pachnąca domowa bagietka. Zupę dodatkowo udekorowałam rzeżuchą. Zróbcie koniecznie taką zupę. Warto :)







Potrzebujemy:

Na zupę:
50 dag różyczek brokuła ( świeży lub mrożony )
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 średnia marchewka
1 łyżka masła lub margaryny
5 dag dowolnego serka topionego
bulion warzywny według uznania
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
lubczyk suszony według uznania
pietruszka suszona według uznania

Dodatkowo:
domowa bagietka lub inne dodatki


Wykonanie pysznej zupy:

1. Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy, uważając, żeby za mocno nie przypiec, mają być takie ładnie szkliste, następnie wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości.

2. Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy serek topiony i blendujemy blenderem na gładki krem. Jeżeli uznamy, że trzeba dolać gorącej wody lub bulionu to dolewamy. Zupę przyprawiamy przyprawami do smaku i zagotowujemy.

3. Gorącą podajemy z dowolnymi dodatkami, u mnie była to domowa bagietka czosnkowa. Smacznego życzę.

Moje rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje zupy.
Zamiast serka topionego możemy dodać np. śmietaną, co kto lubi.
Ilość bulionu zależy od tego jak gęstą chcemy mieć zupę.
Zupę udekorowałam rzeżuchą.

2 komentarze: