sobota, 8 lutego 2020

Bagietki ziołowo-czosnkowe

Takie pyszne bagietki upiekłam. Wspaniałe, złociste i pyszne. Obłędnie pachnące. Mówię Wam, petarda takie bagietki. Smakują i na ciepło i jak są zimne. Zapach pieczonych bagietek w domu obłędny. Gdy się pieką nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Moje wyszły idealne. I w wyglądzie i w smaku. Można je podjadać takie same lub podać jako dodatek do zup czy nawet sałatek. Bardzo polecam. Udanych wypieków :)




 


Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 lekko kopiasta łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Na nadzienie:
4 łyżki miękkiego masła lub margaryny
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki suszonego czosnku
pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki ziół prowansalskich
pół łyżeczki suszonej bazylii

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek


Wykonanie pysznych bagietek:


1. Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.

2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.

3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do miękkiego masła lub margaryny, dodajemy zioła i dokładnie mieszamy widelcem, lekko przy tym rozcierając.

4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy podłużne bagietki, układamy je na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną. Zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną. Odstawimy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Po tym czasie nacinamy je ostrym nożem, a w nacięcia wsmarowujemy nadzienie.

5. Pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki.

6. Podajemy. Smacznego. Smakują gorące jak i zimne.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bagietek.
Między bagietkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.
Najlepiej nacinać bardzo ostrym nożem.


8 komentarzy:

  1. Idealne bagietki, zwłaszcza do mięsiwa z grilla:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają na mięciutkie i bardzo pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze w sklepie jak są ciepłe kupuję :)) ale takie domowe pewnie o niebo smaczniejsze

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułeczki idealna, częstuję się jedną:)

    OdpowiedzUsuń