niedziela, 25 sierpnia 2019

Mini ciasteczka z budyniem.

 Dzień Dobry w niedzielę :)

Na szybki podwieczorek polecam pyszne ciasteczka budyniowe. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Idealne z kubkiem mleka. Można je zabrać również na piknik. Upieczcie koniecznie. Udadzą się każdemu, a z przepisu wychodzi aż dwie blaszki. Słodkich inspiracji Wam życzę :)











Potrzebujemy:

Na ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
2 budynie czekoladowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Dodatkowo:
mąka pszenna do podsypania stolnicy




Wykonanie pysznych ciasteczek:



1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.


 2. Formowanie ciasteczek: Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki.


 3. Do pieczenia: Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, bo urosną.


 4. Pieczenie: Ciasteczka pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.


 5. Podanie: Ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi dwie blaszki ciasteczek.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

8 komentarzy: