piątek, 29 marca 2019

Wielkanocny keks z polewą czekoladową.

 Witam Was cieplutko :)

Tak szczerze pisząc to nie pamiętam kiedy ostatnio piekłam i jadłam keks. A skoro dostałam od HELIO pyszną mieszankę keksową, a jeszcze córcia tak ładnie prosiła o keks to upiekłam. Oj, oj...jaki wyszedł pyszny, pyszniutki, pełen bakalii i pachnący. Początkowo na cieście miał znaleźć się lukier, już nawet składniki miałam przygotowane do jego zrobienia i tak sobie myślę przecież ja mam jeszcze od HELIO  polewę, i tak zamiast lukru na cieście znalazła się czekolada. Ten keks jest idealny na świąteczny stół. Zachęcam upieczcie koniecznie, będziecie zachwyceni. A ja smacznych wypieków Wam życzę :)


















Potrzebujemy:

Na ciasto:
4 jajka
niepełna szklanka cukru ( 200 ml )
20 dag masła lub margaryny
100 ml mleka
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 mała płaska łyżeczka sody oczyszczonej
30 dag mieszanki keksowej Helio ( 5 dag odkładamy do dekoracji )

Dodatkowo:
10 dag polewy deserowej Helio
5 dag mieszanki keksowej Helio ( odłożone z tej do ciasta )


Wykonanie pysznego keksa:


1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wlewamy mleko i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy mieszankę keksową i delikatnie mieszamy.


2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.



3. Pieczenie: Keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut do suchego patyczka. Upieczony keks dokładnie studzimy.



4. Dekorowanie: Polewę roztapiamy i dekorujemy nią wystudzony keks, dekorujemy również odłożoną mieszanką keksową. Keks odstawiamy do zastygnięcia polewy.


5. Podanie: Gotowy keks kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Keks można pokroić na około 12 porcji.

A tutaj produkty, które otrzymałam od Helio do upieczenia tego pysznego keksu:




5 komentarzy:

  1. Chętnie zjadła bym kawałek :) tak pysznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto, ładne zdjęcia! Po prostu chce się wyciągnąć rękę po kawałeczek takich psłodkości!

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny keks na Wielkanocny stół :)

    OdpowiedzUsuń