Dokładnie cztery lata temu 8 marca założyłam bloga i tak bloguję do tej pory. I nie wyobrażam sobie przestać. Chociaż ostatnio pojawia się mniej wpisów niż przez te poprzednie lata to nadal blogowanie jest moją pasją. Uwielbiam wymyślać nowe receptury lub przerabiać te które już mam. Ze zdjęciami mi tylko różnie wychodzi, czasami jestem z nich zadowolona, a czasami nie. Wszystko zależy od chęci, siły i pogody. No i przeważają u mnie słodkie przepisy, muszę to zmienić i robić więcej wytrawnych przepisów...tylko czy dam radę, bo za bardzo cięgnie mnie do słodkiego. I dzisiaj również zapraszam Was na słodki przepis. Muffinki z kremem śmietankowym, pyszne, słodkie wciągające. Polecam upiec :)
A teraz chciałam Wam czytelnikom podziękować za to, że jesteście ze mną, zaglądacie i komentujecie. Dziękuję Wam :) Iza :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
3 jajka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju
pół szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
165 ml śmietanki kremówki 30 %
5 dag białej czekolady
2 łyżki ajerkoniaku
Dodatkowo:
2 łyżki ajerkoniaku
dowolna cukrowa posypka
Wykonanie pysznych muffinek:
1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.
3. Pieczenie: Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Upieczone dokładnie studzimy i wyjmujemy z papilotek.
4. Krem i dekorowanie:
Krem: Czekoladę łamiemy na mniejsze kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, mam być płynna i letnia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy aż będzie sztywna, dodajemy czekoladę i ajerkoniak i ubijamy do dokładnego połączenia się składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Dekorowanie: Na dobrze wystudzone muffinki wyciskamy krem, dekorujemy ajerkoniakiem i posypką. Odstawiamy do lodówki do stężenia kremu.
5. Podanie: Gotowe podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
Iza to ja się częstuję i zycze samych sukcesów.
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu i częstuj się :)
UsuńPyszniutkie muffinki :D Wszystkiego najlepszego i samych sukcesów :*
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńIza przeurocze babeczki!
OdpowiedzUsuńKochana życzę Ci samych pysznych sukcesów! I gotuj i piecz dla Nas,bo masz ogromny talent 😘
Dziękuję Ci Monia z całego serducha i pozdrawiam cieplutko :)
Usuń