poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi.

Witam Was cieplutko :)

 Dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym sernikiem. Pysznym, idealnym i pachnącym. Bardzo, bardzo cudownie pachniało podczas pieczenia. Uwielbiam gdy mój dom pachnie pieczonym, domowym ciastem. A taki sernik możecie przygotować na świąteczny stół. Zachwyci smakiem i wyglądam. Masa serowa wyszła mi bardzo delikatna i aksamitna. Wierzch ciasta posmarowałam masą krówkową i posypałam płatkami migdałowymi przez to sernik i ładnie jest wykończony i te dodatki pysznie smakują z masą sernikową. Bardzo polecam mój sernik. Upieczcie koniecznie  i dajcie znać czy smakowało, a ja udanych wypieków Wam życzę :)


















Potrzebujemy:

Na ciasto:
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżka śmietany 18 %
1/4 szklanki cukru pudru
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
niepełna szklanka cukru
20 dag masy krówkowej kukułka HELIO
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki bułki tartej
20 dag masy krówkowej kukułka HELIO
3 i pół dag płatków migdałowych HELIO


Wykonanie pysznego sernika:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowanie masy serowej.


2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy masę krówkową i ponownie dokładnie ucieramy.


3. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową.


4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładamy na kilka godzin do lodówki.


5. Dekorowanie: Zimny sernik smarujemy masą krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi.



6. Podanie: Tak wykonany sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Blaszka o wymiarach 21 cm x 25 cm.
Sernik można pokroić na około 16 sporych kawałów.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.


Do upieczenia tego sernika użyłam produktów, które otrzymałam od HELIO:








6 komentarzy: