niedziela, 10 marca 2019

Wielkanocna babka herbaciana.

 Witam Was cieplutko :)

Czy babka wielkanocna może być o smaku herbaty? Oczywiście, że może. Zobaczcie jaki ma piękny kolor. Wyszła mi idealna, pięknie wyrosła i cudownie pachniała herbatą i podczas pieczenia i podczas jedzenia. Babka powstała za sprawą TEEKANNE , otóż od TEEKANNE otrzymałam sporą paczuszkę herbat, aż 20 sztuk, więc oczywiste było, że muszą powstać jakieś nowe przepisy z herbatą. Ponieważ wkrótce Wielkanoc to mój wybór padł na babkę, a akurat babki lubię piec. A tą zjedliśmy do ostatniego okruszka. Może i Wy upieczecie taką babkę. Koniecznie użyjcie herbaty TEEKANNE . Zapewniam, że będziecie zachwyceni :) Smacznych inspiracji Wam życzę :) 















Potrzebujemy:

Na ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
15 dag masła lub margaryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki rodzynek
1 szklanka gorącej wody
2 saszetki herbaty EARL GREY TEKKANNE

Dodatkowo:
masło lub margaryny do posmarowania foremki
bułka tarta do oprószenia foremki


Wykonanie pysznej herbacianej babki:


1. Ciasto: Zaczynamy od zaparzenia mocnej herbaty. Saszetki herbaty zalewamy gorącą wodą i parzymy. Herbatę studzimy, dopiero z letniej wyjmujemy saszetki dokładnie je odciskając. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowy na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia na przemian wlewając letnią herbatę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.


2. Do pieczenia: Babkę na formę smarujemy cieniutko masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto.


3. Pieczenie: Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka przez około 50 minut. Upieczoną studzimy i wyjmujemy z formy.


4. Podanie: Gotową babkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 12 kawałków.



6 komentarzy:

  1. babka herbaciana to ulubiona babka mojej siostry

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka babka zdecydowanie dla mnie, uwielbiam herbatę Earl Grey!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie bardzo polecam i tę babkę :) Jest pyszna i warto ją upiec :)

      Usuń
  3. Myślałam ostatnio czy nie upiec takiej babki, a tu proszę jaka piękna baba, aż nabrałam na nią jeszcze większej ochoty :D

    OdpowiedzUsuń