sobota, 16 marca 2019

Ciasto z cukrową posypką.

Witam Was cieplutko :) 

Zapraszam Was dzisiaj na pyszne ciasto. Słodkie i kolorowe. Idealne dla dzieci i na świąteczny stół. Miałam wiele otworzonych posypek i nie chciałam żeby się zmarnowały, wiadomo, że jak posypka dostanie wilgoci to już do niczego się nie nadaje, tak więc powstało do ciasto. Z powodzeniem można je upiec na świąteczny stół. U mnie było na podwieczorek i od razu zostało zjedzone, co oznacza, że chyba pyszne było. Mnie smakowało, no może troszkę jak dla mnie za słodkie było, jeśli chcecie mniej słodkie ciasto to dajcie mniej cukru, posypka i tak jest słodka, a ja o tym nie pomyślałam. I jeszcze jedna moja rada, nie polecam posypki w kolorze różowym i szarym, brzydko potem wyglądają w cieście. Najlepsza będzie żółta, zielona czy pomarańczowa. Ciasto bardzo polecam i smacznych wypieków życzę :)







Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
75 ml mleka
75 ml oleju
pół szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
około 6 łyżek dowolnej cukrowej posypki



Wykonanie pysznego ciasta z cukrową posypką:



1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy olej i mleko, miksujemy kilka minut. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy 4 łyżki posypki i dokładnie mieszamy łyżką.


2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy pozostałą posypką.


3. Pieczenie: Pieczemy do zrumienienia i suchego patyczka w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Upieczone ciasto studzimy.


4. Podanie: Ostudzone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.




Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemność 250 ml.
Tortownica o średnicy 23 cm.
Nie polecam posypki w kolorze różowym i szarym, bo potem w cieście brzydko wygląda.
Ciasto można pokroić na około 8 porcji.

4 komentarze: