poniedziałek, 12 listopada 2018

Piernikowe ciasto z bakaliami bez jajek.

 Witam Was cieplutko :)

Dla wielbicieli prostych ciast mam przepis na bardzo pyszne piernikowe ciasto. Może mi nie uwierzycie, ale wygląda, pachnie i smakuje jak piernik, i w dodatku jest bez jajek. Zapewniam, że da się upiec ciasto bez jajek. Ciasto jest niezwykle mięciutkie i takie lekko wilgotne wzbogacone rodzynkami i orzechami włoskimi. Pięknie wyrasta i nie potrzebujemy do jego wykonania miksera, wystarczy składniki wymieszać ,,rózgą''. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą, ale bez dodatków jest również pyszne. A jeśli macie wątpliwości czy takie proste ciasto może znaleźć się na świątecznym stole to zapewniam, że może. Na moim na pewno zagości. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)

 



 




 


Potrzebujmy:

Na ciasto:
2 szklanki mleka
pół szklanki oleju
1 szklanka cukru
4 łyżki dowolnego dżemu lub miękkiej marmolady
2 łyżki ciemnego kakao
1 przyprawa do piernika
2 małe płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 szklanki mąki tortowej

Dodatkowo:
pół szklanki rodzynek
pół szklanki orzechów włoskich posiekanych


Wykonanie pysznego ciasta:


1. Ciasto: Do miski wlewamy mleko i olej, dodajemy dżem lub marmoladę, mieszamy dokładnie ,,rózgą'', następnie wsypujemy cukier i chwilę mieszamy. Wsypujemy mąkę tortową, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika, mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. Na koniec wsypujemy rodzynki i orzechy, mieszamy.


2. Pieczenie: Tak wykonane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy w temperaturze 180 minut przez około 60 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.


3. Podanie: Wystudzone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.



14 komentarzy:

  1. Ciasto idealne dla mnie :) Takie smaki lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś też robiłam taki piernik bez jajek. Rzeczywiście jest smaczny!
    I jakie słodkie są te małe saneczki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pierwszy raz robiłam ten piernik, robiłam jeszcze inny bez jajek, ale na zsiadłym mleku. Monia saneczki KIK :)

      Usuń
  3. Za nami też już chodzą same piernikowe smaki :D Zjadłoby się takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się jak najbardziej, że ciasto bez jajek potrafi wyjść smaczne, piękne i wyrośnięte. Kto twierdzi inaczej chyba nigdy nie jadł ;) Narobiłaś mi straszliwej ochoty na ten piernik i się skuszę upiec :)

    OdpowiedzUsuń