wtorek, 18 lipca 2017

Botwinka z pulpecikami drobiowymi i makaronem.

Właśnie trwa sezon na botwinkę, którą bardzo uwielbiam. Najczęściej przygotowuję z niej zupkę. Najczęściej podaję ją z jajkiem ugotowanym na twardo, ale tym razem podałam z pulpecikami drobiowymi i pysznym warzywnym makaronem. Bardzo polecam taką botwinkę na obiad. Będzie pysznie i sycąco. Zapraszam :)







Składniki:

Na botwinkę:
1 pęczek botwinki
2 marchewki
1 pietruszka
pół pęczka koperku
250 ml śmietany 18 %
1 płaska łyżka mąki pszennej
gorąca woda
sok z cytryny
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

Na pulpeciki:
30 dag fileta drobiowego
1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie
1 jajko
pieprz ziołowy do smaku
przyprawa do kurczaka do smaku
ewentualnie sól do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania

Na makaron:
25 dag makaronu mini rurki 5 warzyw
sól do gotowania
1 łyżka oleju
woda do gotowania

Wykonanie:

1. Botwinka: Botwinkę i warzywa oczyszczamy, obieramy, płuczemy i drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy do niej kilka łyżek gorącej zupy i wlewamy do garnka, zagotowujemy mieszając, dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie zupę zakwaszamy sokiem z cytryny, dzięki temu nasza zupa będzie miała ładny kolor i nie będzie mdła.

2. Pulpeciki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa razem z bułką. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, następnie formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej. Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna można ją włożyć na kilka minut do lodówki do stężenia lub dosypać bułki tartej. Następnie pulpeciki smażmy na oleju do miękkości i zrumienienia.

3. Makaron: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości, odcedzamy.

4. Podanie: Na talerze nakładamy porcje zupy, makaronu i pulpecików. Można posypać posiekanym koperkiem. Podajemy i smacznego życzę.

#lubelloveinspiracje  #lubella  #lubellamini



6 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda i chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Botwinkę lubię więc z apetytem bym zjadła takie pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja Iza :) pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń