Ostatnio moje ciasta są nie planowane, piekę z tego co mam pod ręką i nie ukrywam, że wychodzi mi to bardzo pysznie. To ciasto jest niezwykle pyszne i lekkie, do tego bardzo łatwe w przygotowaniu, cieszy oko i podniebienie. Polecam upiec i podać na podwieczorek. Zapraszam :)
Ciasto podałam na takich ślicznych talerzykach, które otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
200 ml śmietanki kremówki 30 %
1 galaretka agrestowa
250 ml gorącej wody
ewentualnie cukier puder do smaku
Rolada:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki mąki tortowej
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek powidła śliwkowego
Dodatkowo:
2 cytrynowe galaretki
750 ml gorącej wody
Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i
ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i
chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia,
delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do
pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30
minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy
suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
2. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego
stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy lekko
tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, ewentualnie można dodać cukru pudru do smaku i ubić. Następnie piankę wykładamy równomiernie na zimny biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.
3. Rolada: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo
wsypujemy
cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka
i
wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do
pieczenia
i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem
do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w
temperaturze oko 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym
patyczkiem czy jest upieczony. Następnie jeszcze
gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą
ściereczkę. Studzimy. Następnie biszkopt rozwijamy i smarujemy powidłem, ponownie zawijamy, odstawiamy na kilkanaście minut i kroimy w cienkie plastry. Plastry układamy na piance.
4. Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wykładamy ją na roladki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.
5. Podanie: Dobrze stężone ciasto kroimy tak, żeby w każdym kawałku znalazła się roladka. Podajemy i życzę smacznego.
Rady.
Ciasto można pokroić na około 20 sporych kawałków.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast kremówki można użyć śmietanę typu ,,Śnieżka''.
Ciasto podałam na talerzykach od Galerii Cuda Świata:
Ciasto wygląda mega pysznie :) Proszę o kawałeczek jeśli jeszcze coś zostało ;)
OdpowiedzUsuńMniam, jadłabym ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńPyszne ciacho na pięknym talerzyku -:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu:)
UsuńFajne ciacho!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPięknie podane smakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuń