Drożdżowe na maśle jest idealne. Mięciutkie i delikatne w smaku. Podane w formie odrywanych bułeczek będzie się pięknie prezentowało. Polecam upiec na podwieczorek i podać z kubkiem mleka lub z czym tam lubicie, ja to uwielbiam z gorącą kawą. Niech Wasi najbliżsi odrywają sobie po takie pachnącej cynamonem bułeczce. A dodam jeszcze, że kruszonka nadaje ciastu takiego fajnego chrupnięcia. Zapraszam :)
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
Ciasto:
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
50 dag mąki tortowej
ewentualnie mleko ciepłe ( około pół szklanki )
5 dag masła
Kruszonka:
10 dag mąki tortowej
5 dag masła
5 dag cukru
Nadzienie:
5 dag masła
cukier według uznania
cynamon mielony według uznania
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby
rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka
ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do
mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i
przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy
mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
4. Formowanie: Masło roztapiamy i lekki studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie każdą osobno wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem i oprószamy cukier i cynamonem według uznania, następnie zwijamy jak roladę i kroimy w plastry.
5. Do pieczenia: Roladki układamy nadzieniem do góry w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy schłodzoną kruszonką. Ja piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 18 cm, ale można upiec na dużej blaszce.
6. Pieczenie: Następnie od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.
7. Podanie: Tak upieczone odrywane bułeczki są gotowe do podania. Smacznego życzę.
Iza już czuję ich zapach , aż u mnie :) Takich drożdżówek nigdy nie odmówię :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu zapraszam :)
UsuńCiasta drożdżowe uwielbiam, a na takie odrywane bułeczki cynamonowe mam wielką ochotę :) No i ta kruszonka...Pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu i polecam :)
UsuńPyszne są takie bułeczki :) Poproszę jedną :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszności nad pysznościami! Muszę takie drożdżówki zrobić. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńhttp://wenu-wenu.blogspot.com/
Dziękuję i dziękuję za odwiedziny mojego bloga:)
Usuń