piątek, 22 sierpnia 2025

Sernik z suszoną żurawiną i kremem piastacjowym

 Sernik z suszoną żurawiną i kremem pistacjowym 💚❤️ 


Niezwykle aksamitny, taki pyszny, taki delikatny. Może nie wygląda tak jak chciałabym, ale w smaku jest idealny. Polecam.

 

Poniżej mam dla Was filmik z wykonania, zapraszam.

 


 



Potrzebujemy:


Na masę serową:

150 g miękkiego masła 82 %

niepełna szklanka cukru 

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 

7 jajek 

150 ml śmietanki kremówki 30 %

2 budynie waniliowe ( bez cukru )

1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka, może być inny, ale trzeba zmielić dwa lub trzy razy )

około 100 g suszonej żurawiny 


Dodatkowo:

3-4 łyżki kremu pistacjowego

4 kostki białej czekolady 

około 50 g suszonej żurawiny 

 


Wykonanie pysznego sernika:


1. Miękkie masło uciekamy z żółtkami i cukrami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, wlewamy śmietankę kremówkę i dodajemy ser. Miksujemy do połączenia się składników. Robimy to krótko, żeby mocno nie napowietrzyć masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i razem z żurawiną dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy.

2. Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Z wierzchu wygładzamy.

3. Pieczemy w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się przez około półtorej godziny. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

4. Sernik z wierzchu smarujemy kremem pistacjowym, dekorujemy żurawiną i startą czekoladą. Kroimy i podajemy.

5. Smacznego życzę 💚♥️





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz