Sernik z suszoną żurawiną i kremem pistacjowym 💚❤️
Niezwykle aksamitny, taki pyszny, taki delikatny. Może nie wygląda tak jak chciałabym, ale w smaku jest idealny. Polecam.
Poniżej mam dla Was filmik z wykonania, zapraszam.
Potrzebujemy:
Na masę serową:
150 g miękkiego masła 82 %
niepełna szklanka cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
7 jajek
150 ml śmietanki kremówki 30 %
2 budynie waniliowe ( bez cukru )
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka, może być inny, ale trzeba zmielić dwa lub trzy razy )
około 100 g suszonej żurawiny
Dodatkowo:
3-4 łyżki kremu pistacjowego
4 kostki białej czekolady
około 50 g suszonej żurawiny
Wykonanie pysznego sernika:
1. Miękkie masło uciekamy z żółtkami i cukrami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, wlewamy śmietankę kremówkę i dodajemy ser. Miksujemy do połączenia się składników. Robimy to krótko, żeby mocno nie napowietrzyć masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i razem z żurawiną dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy.
2. Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Z wierzchu wygładzamy.
3. Pieczemy w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się przez około półtorej godziny. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
4. Sernik z wierzchu smarujemy kremem pistacjowym, dekorujemy żurawiną i startą czekoladą. Kroimy i podajemy.
5. Smacznego życzę 💚♥️
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz