Bezglutenowa ciabatta z suszonymi pomidorami ❤️
Moja wersja domowego bezglutenowego pieczywa. Piekłam ją już trzy razy i za każdym razem wyszła pyszna. A dzisiaj dzielę się z Wami recepturą. Testuję bezglutenowe pieczywo z myślą o córci ♥️ A poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam.
Potrzebujemy:
250 g mąki bezglutenowej ( użyłam gotowej mieszanki bezglutenowej do wypieków chleba )
1 mała łyżeczka soli lub pół większej łyżeczki
1 łyżeczka cukru
około 3 g suszonych drożdży
około 250 ml ciepłej wody
2-3 łyżki suszonych pomidorów ( najlepiej paski )
Dodatkowo:
mąka bezglutenowa do posypania stolnicy
Wykonanie ciabatty:
1. Mąkę wsypujemy do miski, następnie wsypujemy sól, drożdże i cukier, mieszany, dodajemy pomidory suszone i ponownie mieszamy, na koniec wlewamy stopniowo ciepłą wodę, mieszamy, gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję to zagniatamy ciasto, najpierw w misce, a następnie wyrabiamy kilka minut na stolnicy. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki.
2. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, rozpłaszczamy i składamy do środka i formujemy podłużny bochenek. Układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 15 minut.
4. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i formę żaroodporną z pokrywką w 250 stopni.
5. Chlebek nacinamy i wkładamy do gorącego naczynia.
6. Pieczemy w temperaturze 250 stopni przez około 20 minut, po tym czasie odkrywamy, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.
7. Upieczoną ciabatte wyjmujemy i studzimy, najlepiej na metalowej kartce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz