czwartek, 14 sierpnia 2025

Bezglutenowa ciabatta z suszonymi pomidorami

 Bezglutenowa ciabatta z suszonymi pomidorami ❤️ 


Moja wersja domowego bezglutenowego pieczywa. Piekłam ją już trzy razy i za każdym razem wyszła pyszna. A dzisiaj dzielę się z Wami recepturą.  Testuję bezglutenowe pieczywo z myślą o córci ♥️  A poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam.

 


 



Potrzebujemy:

250 g mąki bezglutenowej ( użyłam gotowej mieszanki bezglutenowej do wypieków chleba )

1 mała łyżeczka soli lub pół większej łyżeczki 

1 łyżeczka cukru 

około 3 g suszonych drożdży

około 250 ml ciepłej wody 

2-3 łyżki suszonych pomidorów ( najlepiej paski )

Dodatkowo:

mąka bezglutenowa do posypania stolnicy 


Wykonanie ciabatty:


1. Mąkę wsypujemy do miski, następnie wsypujemy sól, drożdże i cukier, mieszany, dodajemy pomidory suszone i ponownie mieszamy, na koniec wlewamy stopniowo ciepłą wodę, mieszamy, gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję to zagniatamy ciasto, najpierw w misce, a następnie wyrabiamy kilka minut na stolnicy. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki.

2. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, rozpłaszczamy i składamy do środka i formujemy podłużny bochenek. Układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 15 minut.

4. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i formę żaroodporną z pokrywką w 250 stopni.

5. Chlebek nacinamy i wkładamy do gorącego naczynia.

6. Pieczemy w temperaturze 250 stopni przez około 20 minut, po tym czasie odkrywamy, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.

7. Upieczoną ciabatte wyjmujemy i studzimy, najlepiej na metalowej kartce.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz