Pasta z wędzonej makreli i gotowanych warzyw
Ta pasta jest pyszna i bardzo ją polecam. Do świeżutkiego pieczywa. U mnie to był chlebek własnoręcznie upieczony. Zróbcie taką pastę i dajcie znać czy smakowała. Mówię Wam, pyszotka.
Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam serdecznie.
Potrzebujemy:
1 pietruszka
2 marchewki
1 średnia cebula
kawałek selera ( bulwa, korzeń )
1 wędzona makrela ( u mnie około 300 g )
sól do gotowania warzyw
pieprz czarny mielony do smaku
natka pietruszki suszona lub świeża według uznania
koperek suszony lub świeży według uznania
lubczyk suszony według uznania
2-3 łyżki majonezu
Wykonanie pysznej pasty:
1. Warzywa obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy z wody i dokładnie studzimy.
2. Makrelę obieramy z ości i skóry i rozdrabniamy widelcem.
3. Ugotowane warzywa kroimy w malutką kosteczkę i przekładamy do ryby. Dodajemy natkę, koperek, lubczyk, pieprz i majonez, dokładnie mieszamy. Możemy nawet rozetrzeć trochę widelcem.
4. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. Gotową pastę podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Możemy przyprawić według uznania.
Pasty już nie solimy, makrela, warzywa i majonez są już słone.
Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i mocno schłodzona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz