Puszysty biszkopt z jeżynami.
Najprostsze w wykonaniu ciasto. Czyli biszkopt z owocami. Dałam jeżyny prosto z krzaczka, ale można dowolne owoce. Biszkopt wyszedł mi idealny, puszysty, mięciutki i co najważniejsze niezapychający. Polecam, tak na szybki podwieczorek.
Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam.
Potrzebujemy:
Na biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 szklanka jeżyn ( umytych i osuszonych )
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie pysznego biszkoptu:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, do ubitych wsypujemy cukier waniliowy i połowę cukru, ubijamy, następnie wsypujemy pozostały cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów, można rozetrzeć opuszkami palców czy jest wyczuwalny. Następnie dodajemy lekko rozmieszane żółtka i chwilę miksujemy, ale dosłownie chwilę, do wymieszania się tylko składników.
2. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
3. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 20 cm. Na wierzchu układamy owoce.
4. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Ja piekłam około 45 minut, ale czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczony pozostawiłam na kilka minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
5. Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i studzimy najlepiej na metalowej kartce.
6. Oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz