Sernik to ciasto, które sprawdza się doskonale na różne okazje, od świąt, po rodzinne spotkania czy
różne imprezy. Można go przygotowywać na wiele sposobów. Tak jak
lubimy. U mnie zawsze gości na świątecznym stole. Tym razem upiekłam sernik na spodzie z herbatników, truskawkami w galaretce i kremem z serka mascarpone i śmietanki kremówki. Pyszny, bardzo polecam. Najlepiej smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Udanych wypieków Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na spód:
30 dag maślanych herbatników
15 dag masła 82 %
Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa razy )
niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
Na galaretkę:
około 50 dag truskawek ( świeżych lub mrożonych )
2 galaretki truskawkowe
750 ml gorącej wody
Na śmietankę:
25 dag serka mascarpone
33 dag śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny spożywczej
3-4 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
5 dag białej czekolady
Wykonanie pysznego sernika:
1. Spód: Herbatniki rozdrabniamy, można zmielić, przewałkować w woreczku wałkiem do ciasta, ja rozdrobniłam za pomocą blendera. Masło roztapiamy i wlewamy do herbatników, dokładnie mieszamy. Wlewamy gorące masło. Masę herbatnikową przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lekko ubijając tworząc spód.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, ucieramy. Masę serową wylewamy równomiernie na spód herbatnikowy.
3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik dokładnie studzimy.
4. Truskawki: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Mrożone truskawki lekko rozmrażamy, przekrawamy na mniejsze kawałki, przekładamy do galaretki, mieszamy i wykładamy na sernik, galaretka z mrożonymi owocami szybko tężeje. Świeże truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, przekrawamy na mniejsze kawałki, wrzucamy do galaretki, odstawiamy do lekkiego stężenia, tężejącą wykładamy na sernik. Wkładamy do lodówki do dokładnego zastygnięcia galaretki.
5. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę przekładamy wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, następnie ubijamy na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Płynną i letnią żelatynę wlewamy do kremu i ubijamy kilka chwil do dokładnego połączenia się. Krem śmietankowy wykładamy na galaretkę.
6. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie posypujemy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do dokładnego stężenia.
7. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Sernik można pokroić na około 30 porcji.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Truskawki świeże lub mrożone.
Serniczek wyszedł Ci mega apetyczny, super :D
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda
OdpowiedzUsuń