Moja propozycja na bardzo smaczny obiad. To danie jest trochę pracochłonne, ale warto je przygotować. Sycące, pachnące i bardzo kaloryczne. Kopytka, bób i boczek to pyszne połączenie. Bardzo polecam. Zróbcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało. Pysznych inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na kopytka:
1 kg ziemniaków ( waga po obraniu )
2 jajka
2 szklanki mąki tortowej lub pszennej ( użyłam tortowej )
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól do smaku
Dodatkowo:
30 dag chudego boczku wędzonego i gotowanego ( dobrego jakościowo )
45 dag bobu ( świeżego lub mrożonego )
2 cebule
1 łyżeczka cukru
olej
masło do smażenia
mąka pszenna do podsypania stolnicy
posiekany szczypiorek
Wykonanie pysznych kopytek:
1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę, ja przeciskam od razu gorące. Ziemniaki studzimy.
2. Do przestudzonych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i stopniowo przesianą mąkę pszenną, zagniatamy gładkie nie lepiące się do rąk ciasto. Możemy dać mniej lub więcej mąki pszennej, jej ilość zależy od ziemniaków.
3. Następnie z ciasta
formujemy wałek, kroimy kopytka dowolnej grubości i wielkości, tępą
stroną noża robimy wzorek. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z
dodatkiem oleju około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy
delikatnie łyżką cedzakową na durszlak. Studzimy.
4. Cebulę kroimy według uznania i smażymy do miękkości na niewielkiej ilości masła. Boczek kroimy w małą kostkę, przesmażamy do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju lub masła
5. Bób gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Rumienimy na maśle.
6. Przestudzone kopytka smażymy na maśle do ładnego zrumienienia się. Podajemy z boczkiem, bobem i cebulką. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Szklanka do odmierzania mąki o pojemności 250 ml.
Waga ziemniaków po obraniu.
Kopytka gotujemy na małym ogniu.
Bób świeży lub mrożony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz