Idealnie kruche mazurki. Bardzo pyszne. Słodkie, a zarazem kwaśne. Ten cytrynowy krem jest pyszny. Bardzo polecam, spróbujcie. Takie mazurki będą ozdobą każdego stołu i zapewniam, że każdy łasuch się na nie skusi. Udanych wypieków Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1\4 szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 żółtko
Na krem:
10 dag masła 82 %
1 łyżka cukru pudru
lemon curd ( dowolna ilość ) polecam według mojej receptury: lemon curd
Dodatkowo:
pół słoiczka dżemu brzoskwiniowego
dowolne słodycze do dekoracji
kwiaty jadalne do dekoracji ( u mnie bratki )
mąka to podsypania stolnicy
Wykonanie pysznych mazurków:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą część wałkujemy formując takie niewielkie mazurki i dowolnych kształtach, mogą być okrągłe lub podłużne. Nie wałkujemy zbyt cienko, bo będą się łamać. Następnie zawijamy do środka brzegi lekko je dociskając.
2. Pieczenie: Tak wykonane ciasto na mazurki układamy na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut. Upieczone dokładnie studzimy.
3. Krem: Miękkie masło ucieramy na puszystość do białości, dodajemy przesiany cukier puder i ucieramy, na koniec dodajemy stopniowo lemon curd i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
4. Dekoracja: Mazurki dekorujemy kremem wyciskając rozetki, dżemem, słodyczami i kwiatami. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 4 niewielkie mazurki.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Mąkę zawsze przesiewam.
Im dłużej mazurki poleżą to bardziej zmiękną.
O rany! Ależ pysznie i tak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńMazurki do schrupania :D
OdpowiedzUsuń