niedziela, 14 kwietnia 2024

Rustykalne mazurki z cytrynowym kremem i dżemem

 Idealnie kruche mazurki. Bardzo pyszne. Słodkie, a zarazem kwaśne. Ten cytrynowy krem jest pyszny. Bardzo polecam, spróbujcie. Takie mazurki będą ozdobą każdego stołu i zapewniam, że każdy łasuch się na nie skusi. Udanych wypieków Wam życzę.

 

 

 


Potrzebujemy:


Na ciasto:

1 szklanka mąki tortowej

1\4 szklanki cukru pudru

10 dag masła lub margaryny

1 żółtko


Na krem:

10 dag masła 82 %

1 łyżka cukru pudru

lemon curd ( dowolna ilość ) polecam według mojej receptury: lemon curd

 

Dodatkowo:

pół słoiczka dżemu brzoskwiniowego

dowolne słodycze do dekoracji

kwiaty jadalne do dekoracji ( u mnie bratki )

mąka to podsypania stolnicy

 

 

Wykonanie pysznych mazurków:

 


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą część wałkujemy formując takie niewielkie mazurki i dowolnych kształtach, mogą być okrągłe lub podłużne. Nie wałkujemy zbyt cienko, bo będą się łamać. Następnie zawijamy do środka brzegi lekko je dociskając.

2. Pieczenie: Tak wykonane ciasto na mazurki układamy na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut. Upieczone dokładnie studzimy.

3. Krem: Miękkie masło ucieramy na puszystość do białości, dodajemy przesiany cukier puder i ucieramy, na koniec dodajemy stopniowo lemon curd i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

4. Dekoracja: Mazurki dekorujemy kremem wyciskając rozetki, dżemem, słodyczami i kwiatami. Podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 4 niewielkie mazurki.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Mąkę zawsze przesiewam.

Im dłużej mazurki poleżą to bardziej zmiękną.




2 komentarze: