Jestem zachwycona tym chlebem, za każdym razem wychodzi pyszny i chrupiący. Piekłam go już kilka razy, a dzisiaj dzielę się z Wami recepturą, chociaż pewnie wiele z Was już piekło ten chleb. Idealny na śniadanie i kolację, z obłędnie chrupiącą skórką...i ten zapach. Do takiego chleba wystarczy tylko masło. Ja swój chleb piekłam w naczyniu żaroodpornym, ale marzy mi się gar żeliwny do wypiekania chleba. Upieczcie, a będziecie zachwyceni. I zobaczcie jakie ma dziury, jest to efekt długiego wyrabiania ciasta bez podsypywania mąki. Udanych wypieków Wam życzę i inspiracji.
Potrzebujemy:
420 g mąki tortowej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
7 g suszonych drożdży
300 ml ciepłej wody
Wykonanie pysznego chleba:
1. Mąkę przesiewany do miski, dodajemy drożdże, cukier i sól, mieszamy, następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w misce przez około 15-20 minut. Podczas wyrabiania w misce nie podsypujemy mąką. Ciasto jest dość luźne, ale takie ma być. Następnie ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, zagniatamy w tej mące kilka chwil i przekładamy ponownie do miski. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
2. Pod koniec wyrastania ciasta piekarnik ustawiamy na 250-230 stopni, u mnie jest to 250 stopni, następnie wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką do nagrzanego piekarnika. Nagrzewamy naczynie, powinno być dobrze gorące.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy bochenek chleba, który zmieści nam się w naczyniu, następnie układamy go na papierze do pieczenia, razem z tym papierem przełożymy do naczynia. Uformowany bochenek odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby podrósł.
4. Dobrze nagrzane naczynie żaroodporne odkrywamy, wkładamy wyrośnięty chlebek, nacinamy wzdłuż ostrym nożem, przykrywamy i pieczemy w temperaturze 250-230 stopni przez 20 minut, następnie odkrywamy, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy do ładnego zrumienienia przez kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
5. Upieczony chleb wyjmujemy od razu z naczynia i studzimy na metalowej kratce.
6. Gotowy chleb kroimy i podajemy, smacznego życzę.
Moje rady:
Ciasto na chleb możemy wyrobić robotem przez około 10 minut.
Mąkę zawsze przesiewam.
Do upieczenia chleba możemy użyć naczynia żaroodpornego lub gara żeliwnego.
Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce, będzie wtedy jeszcze bardziej chrupiący.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Prawdziwe dzieło sztuki aż żal jeść 😁
OdpowiedzUsuńMonia, uwielbiam Twoje komentarze ❤️
UsuńPrzepiękny chlebek :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ❤️
Usuń