Zapraszam na obłędne w smaku drożdżówki. Bardzo mięciutkie i bardzo
słodkie. Pachnące cytrusami. Idealne na świąteczny stół. Pięknie
udekorowane będą cieszyły nasze oko. Zapewniam, że każdy się na nie
skusi. Udanych wypieków i wielkanocnych inspiracji.
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
2 jajka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
6 łyżek oleju
Na nadzienie:
30 dag sera białego półtłustego
2 cukry waniliowe
cukier do smaku
1 budyń waniliowy
1 jajko
1 żółtko
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
Na lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny według uznania
Dodatkowo:
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
mąka tortowa do podsypania stolnicy
Wykonanie pysznych drożdżówek:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ".
2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Nadzienie: Biały ser rozcieramy z pozostałymi składnikami. Ser można zmielić lub całość zblendować, ja rozcierałam widelcem. Miał wtedy jak dla mnie idealną konsystencję. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy.
4. Formowanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką tortową na prostokąt. Każde rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem i zawijamy jak roladę. Ostrym nożem kroimy plasterki ciasta i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
5. Pieczenie: Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30-35 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczone drożdżówki studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
6. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, możemy nie zużyć całego cukru, dodajemy soku z cytryny według uznania, gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję polewamy nim drożdżówki. Drożdżówki posypujemy skórką pomarańczową. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.
7. Podanie: Gotowe drożdżówki podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 2 blaszki drożdżówek.
Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika.
Mąkę zawsze przesiewam.
Super drożdżówki :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🌻🌻
Usuń