sobota, 9 marca 2024

Zawijane drożdżówki z białym serem, lukrem i skórką pomarańczową

Zapraszam na obłędne w smaku drożdżówki. Bardzo mięciutkie i bardzo słodkie. Pachnące cytrusami. Idealne na świąteczny stół. Pięknie udekorowane będą cieszyły nasze oko. Zapewniam, że każdy się na nie skusi. Udanych wypieków i wielkanocnych inspiracji.

 

 



 

Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

pół szklanki ciepłego mleka

2 łyżeczki cukru

2 łyżki mąki tortowej


Na ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

2 jajka

1 cukier waniliowy

pół szklanki cukru

6 łyżek oleju


Na nadzienie:

30 dag sera białego półtłustego

2 cukry waniliowe

cukier do smaku

1 budyń waniliowy

1 jajko

1 żółtko

5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Na lukier:

1 białko

około 1 szklanka cukru pudru 

sok z cytryny według uznania


Dodatkowo:

5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

mąka tortowa do podsypania stolnicy


 

Wykonanie pysznych drożdżówek:

 

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ". 

2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

3. Nadzienie: Biały ser rozcieramy z pozostałymi składnikami. Ser można zmielić lub całość zblendować, ja rozcierałam widelcem. Miał wtedy jak dla mnie idealną konsystencję. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy.

4. Formowanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką tortową na prostokąt. Każde rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem i zawijamy jak roladę. Ostrym nożem kroimy plasterki ciasta i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 

5. Pieczenie: Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30-35 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczone drożdżówki studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.

6. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, możemy nie zużyć całego cukru, dodajemy soku z cytryny według uznania, gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję polewamy nim drożdżówki. Drożdżówki posypujemy skórką pomarańczową. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.

7. Podanie: Gotowe drożdżówki podajemy. Smacznego życzę. 

 



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 2 blaszki drożdżówek.

Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika.

Mąkę zawsze przesiewam. 


 



2 komentarze: