Takie domowe bułki są najlepsze. Niezwykle chrupiące i pachnące. Upiekłam je w podłużnej formie z uroczym nacięciem. Idealne na śniadanie czy kolację. Można zabrać je ze sobą na piknik. Pysznie smakują z masłem czy twarożkiem. Ja uwielbiam je takie same bez dodatków, tak sobie skubać. Upieczcie. Udanych wypieków.
Potrzebujemy:
420 g mąki tortowej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
7 g suszonych drożdży
300 ml ciepłej wody
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych
Dodatkowo:
mąka do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych bułek:
1. Mąkę przesiewany do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól, płatki, siemię i słonecznik, mieszamy, następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w misce przez około 15-20 minut. Podczas wyrabiania w misce nie podsypujemy mąką. Ciasto można wyrobić robotem przez około 10 minut. Ciasto jest dość luźne, ale takie ma być. Następnie ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, zagniatamy w tej mące kilka chwil i przekładamy ponownie do miski. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części formujemy podłużne bułki, końce bułek formujemy takie lekko szpiczaste, układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do lekkiego podrośnięcia.
3. Do piekarnika wkładamy formę żaroodporną z gorącą wodą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Bułki nacinamy wzdłuż ostrym nożem i wkładamy bułki, następnie pieczemy do ładnego zrumienienia przez około 45-50 minut.
4. Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Od razu kubki smakowe szybciej pracują 😉
OdpowiedzUsuńWidać że bułeczki musiały być przepyszne :D
OdpowiedzUsuń