wtorek, 12 marca 2024

Chrupiące bułki z siemieniem lnianym, słonecznikiem i płatkami

 Takie domowe bułki są najlepsze. Niezwykle chrupiące i pachnące. Upiekłam je w podłużnej formie z uroczym nacięciem. Idealne na śniadanie czy kolację. Można zabrać je ze sobą na piknik. Pysznie smakują z masłem czy twarożkiem. Ja uwielbiam je takie same bez dodatków, tak sobie skubać. Upieczcie. Udanych wypieków.

 

 

 







Potrzebujemy:

420 g mąki tortowej

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

7 g suszonych drożdży

300 ml ciepłej wody

1 łyżka siemienia lnianego

1 łyżka pestek słonecznika

1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych

 

Dodatkowo:

mąka do posypania stolnicy

 

 

Wykonanie pysznych bułek:

 

1. Mąkę przesiewany do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól, płatki, siemię i słonecznik, mieszamy, następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w misce przez około 15-20 minut. Podczas wyrabiania w misce nie podsypujemy mąką. Ciasto można wyrobić robotem przez około 10 minut. Ciasto jest dość luźne, ale takie ma być. Następnie ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, zagniatamy w tej mące kilka chwil i przekładamy ponownie do miski. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części formujemy podłużne bułki, końce bułek formujemy takie lekko szpiczaste, układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do lekkiego podrośnięcia.

3. Do piekarnika wkładamy formę żaroodporną z gorącą wodą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Bułki nacinamy wzdłuż ostrym nożem i wkładamy bułki, następnie pieczemy do ładnego zrumienienia przez około 45-50 minut.

4. Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.






2 komentarze: