Dzisiaj przychodzę do Was z recepturą na uroczy i pyszny mazurek. Dwa proste kremy, dżem i urocza dekoracja. Idealny na świąteczny stół. Krem śmietankowy jest lekko kwaśny, pachnący żem truskawkowy i kruche ciasteczka. Dekorujemy dowolnymi słodyczami, u mnie są to makaroniki i czekoladowe jajeczka. Prosty i łatwy w wykonaniu. Uda się każdemu. Słodkich inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 żółtka
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
Na krem śnieżkowowo-galaretkowy:
1 galaretka cytrynowa
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
250 ml gorącej wody
Na krem maślany:
10 dag miękkiego masła 82 %
6 dag mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki cukru pudru ( przesianego )
żółty barwnik spożywczy ( opcjonalnie )
Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu truskawkowego ( u mnie 100 % owoców )
dowolne słodycze do dekoracji ( u mnie makaroniki i czekoladowe jajeczka )
żółty barwnik spożywczy do ciasteczek
mąka do podsypania stolnicy
Wykonanie pysznego mazurka:
1. Ciasto, blaty i ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce. Następnie dzielimy na trzy części. Wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykrawamy blaty w kształcie jajka. Uzyskamy trzy blaty. Układamy ja na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczone blaty dokładnie studzimy. Pozostałe ciasto łączymy z barwnikiem spożywczym. Używam barwnika w proszku, więc niewielką ilość barwnika rozpuszczam w zimnej wodzie i łączę z ciastem. Z ciasta wykrawamy dowolne ciasteczka, które posłużą nam do dekoracji mazurka. U mnie są to ciasteczka z motywem świątecznym. Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Ciasteczka studzimy.
2. Krem śnieżkowy: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia, ale nie do stężenia. Do zimnej galaretki wsypujemy ,,Śnieżkę'' i ubijamy na puszystość. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Krem zastyga bardzo szybko, więc szybko z nim postępujemy.
3. Składanie: Na dwóch blatach wyciskamy wokół krem, środek wypełniamy dżemem. Kładziemy jeden blat na drugim i przykładamy trzecim. Staramy się nie dociskać, ponieważ blaty mogą pęknąć.
4. Krem maślany: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, następnie stopniowo dodajemy mleko skondensowane i ucieramy. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy według uznania jak chcemy mieć zabarwiony krem i ucieramy do dokładnego się połączenia. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
5. Przekładanie i dekoracja: Wokół mazurka wyciskamy rozetki z kremu maślanego, środek smarujemy dżemem. Dekorujemy ciasteczkami i dowolnymi słodyczami. Mazurek wstawiamy do lodówki do stężenia.
6. Podanie: Gotowy mazurek kroimy i podajemy. Najlepiej kroić na drugi dzień gdy kruche blaty zmiękną od kremów i dżemu. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Długość mazurka około 25 cm, szerokość na środku mazurka 16 cm.
Używam barwnika w proszku, więc niewielką ilość barwnika rozpuszczam w zimnej wodzie i łączę z ciastem czy kremem.
Najlepiej kroić na drugi dzień gdy kruche blaty zmiękną od kremów i dżemu.
Jaki śliczny mazurek :)
OdpowiedzUsuńCudeńko! Aż żal kroić 😉w moim domu nie ma tradycji mazurków, więc jeszcze nie robiłam...
OdpowiedzUsuń