Te naleśniki są pyszne, delikatne i pachnące. Takie elastycznie, nie łamiące się, ale nie gumowate. Naleśniki bez mąki pszennej, więc są bezglutenowe. Smakują ciepłe jak i zimne. Można podawać je dowolnymi dodatkami. U mnie był to ulubiony dżem truskawkowy i dodatkowo oprószyłam cukrem pudrem. Idealne na niedzielne śniadanie, pierwsze lub drugie, deser czy podwieczorek. Przygotujcie takie. Smacznego Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 jajka
2 budynie waniliowe ( po 40 g każdy )
160 ml zimnego mleka
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
olej do smażenia
dowolne dodatki do podania, u mnie dżem i cukier puder
Wykonanie pysznych naleśników:
1. Składniki na ciasto przekładamy do miski, chwilę miksujemy. Ciasto można wymieszać rózgą.
2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy naleśniki z obu stron. Smażyłam naleśniki o średnicy około 17 cm. Wyszło mi 7 sztuk.
3. Gotowe naleśniki podajemy z dowolnymi dodatkami. U mnie był to dżem truskawkowy i cukier puder. Smacznego życzę.
Pycha, nawet takie bezglutenowe naleśniki są bardzo smaczne :D
OdpowiedzUsuń