Pyszne ciasto na różne okazje, urodziny, imieniny czy tak po prostu do kawy. Puszyste biszkopty, jeden makowy drugi ciemny, takie mięciutkie, że nie wymagają nasączenia. Do tego dwa kremy z dodatkiem domowego dżemu wiśniowego i słodki kajmak. Efektowne i pyszne. Bardzo słodkie, więc idealnie smakuje z filiżanką kawy.
Potrzebujemy:
Na biszkopt makowy:
5 jajek
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
1 szklanka sypkiego mielonego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
4 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki czarnego kakao ( nie mylić z ciemnym )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem z serka:
25 dag serka mascarpone
pół słoiczka dżemu wiśniowego ( najlepiej domowego )
Krem ze śmietanki:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
pół słoiczka dżemu wiśniowego ( najlepiej domowego )
2 łyżki żelatyny spożywczej
4 łyżki gorącej wody
Wykonanie pysznego ciasta tortowo-biszkoptowego:
1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy oba cukry i ubijamy do rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie razem z makiem wsypujemy do piany i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczony biszkopt studzimy.
2. Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy oba cukry i ubijamy do rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Maki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie wsypujemy do piany i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczony biszkopt studzimy.
3. Krem z serka: Serek mascarpone mieszamy z dżemem wiśniowym, staramy się żeby wybierać same owoce z dżemu.
4. Przekładanie: Ciemny biszkopt smarujemy połową masy kajmakowej, następnie rozsmarowujemy krem z serka mascarpone.
5. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy dżem wiśniowy, ale tą część bez owoców ( owoce dajemy do serka mascarpone ), dżem można zblendować na gładki mus i dodać do śmietanki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, płynną, letnią dodajemy do śmietanki i miksujemy. Następnie na krem z serka wykładamy biszkopt makowy, smarujemy go pozostałym kajmakiem, a na kajmak krem śmietankowy.
6. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin, u mnie to było na całą noc, potem ciasto dobrze się kroiło. Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, w zależności od naszego piekarnika.
Użyłam domowego dżemu z wiśni. Owoce dodałam do serka, a do śmietanki pozostałą część.
Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,,Śnieżka'' w 300 ml zimnego mleka.
Super, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńwow! trochę pracochłonne ciasto, ale jak obłędnie wygląda i ten dobór smaków to gwarancja sukcesu i tego, że będzie pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń