niedziela, 20 listopada 2022

Placuszki-serniczki z patelni z bananami

Takie placuszki z patelni są pyszne. Podwieczorek gotowy w niecałe pół godziny. Prosto i pysznie. Dodatek sera białego sprawia, że smakują jak sernik. Podałam je z bananami. Zróbcie takie i dajcie znać czy smakowało :)

 




Potrzebujemy:


 Na ciasto:

2 jajka

25 dag sera białego chudego

2 cukry waniliowe

2 łyżki cukru

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki mleka

 

Dodatkowo:

olej do smażenia

4 małe banany

sok z cytryny


 

Wykonanie pysznych placuszków:

 

1. Ciasto: Do miski dajemy ser, cukry i jajka, rozcieramy dokładnie widelcem, wsypujemy mąkę i wlewamy mleko. Mieszamy łyżką. Ciasto ma grudki z sera i jest takie lekko spadające z łyżki, ani za gęste, ani za rzadkie.

 

 

2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta, u mnie jedna łyżka to jeden placuszek. Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron po kilka chwil do zrumienienia.

 

 

3. Gotowe: Usmażone placuszki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.


 

4. Podanie: Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na talerzyki nakładamy po cztery placuszki i po jednym pokrojonym bananie. Podajemy. Smacznego życzę. Można udekorować jadalnymi kwiatami.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 4 porcje.

Wychodzi 16 placuszków.

Cukru można dać według uznania, mniej lub więcej.

6 komentarzy: