Takie placuszki z patelni są pyszne. Podwieczorek gotowy w niecałe pół
godziny. Prosto i pysznie. Dodatek sera białego sprawia, że smakują jak
sernik. Podałam je z bananami. Zróbcie takie i dajcie znać czy smakowało :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 jajka
25 dag sera białego chudego
2 cukry waniliowe
2 łyżki cukru
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mleka
Dodatkowo:
olej do smażenia
4 małe banany
sok z cytryny
Wykonanie pysznych placuszków:
1. Ciasto: Do miski dajemy ser, cukry i jajka, rozcieramy dokładnie widelcem, wsypujemy mąkę i wlewamy mleko. Mieszamy łyżką. Ciasto ma grudki z sera i jest takie lekko spadające z łyżki, ani za gęste, ani za rzadkie.
2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta, u mnie jedna łyżka to jeden placuszek. Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron po kilka chwil do zrumienienia.
3. Gotowe: Usmażone placuszki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. Podanie: Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na talerzyki nakładamy po cztery placuszki i po jednym pokrojonym bananie. Podajemy. Smacznego życzę. Można udekorować jadalnymi kwiatami.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 4 porcje.
Wychodzi 16 placuszków.
Cukru można dać według uznania, mniej lub więcej.
Pycha, bardzo lubię takie placuszki :-)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się :)
Usuńależ mi ochoty narobiłaś:) pyszne na deser, ale także na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
Usuńale pyszne muszą być te placuszki
OdpowiedzUsuńZapewniam, że są :)
Usuń