niedziela, 18 września 2022

Cukinia pieczona w płatkach kukurydzianych

Prosto i pysznie. Cukinia pieczona w płatkach kukurydzianych, więc trochę zdrowiej niż smażona na tłuszczu. Idealna jako dodatek do drugiego dania lub samodzielna przekąska. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, ponieważ panierka jest chrupiąca.






Potrzebujemy:

1 młoda cukinia

1 jajko

około 1 szklanka drobno pokruszonych płatków kukurydzianych

sól do smaku

pieprz czarny do smaku

papryka słodka mielona do smaku

 

 

Wykonanie pysznej cukini:

 

1. Cukinię myjemy, osuszamy i obieramy, następnie kroimy w plasterki. Każdy plasterek oprószamy przyprawami. Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i płatkach kukurydzianych.

2. Tak wykonaną cukinię układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości cukinii w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

3. Gotową cukinię podajemy z dowolnym dodatkami.


Moje rady:

Najlepiej wybierać młoda cukinię.

Płatki kukurydziane można pokruszyć za pomocą wałka do ciasta, wystarczy płatki wsypać do woreczka i kilka razy wałkować wałkiem.

Można użyć ulubionych ziół i przypraw.

Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.





8 komentarzy: