Prosto i pysznie. Cukinia pieczona w płatkach kukurydzianych, więc trochę zdrowiej niż smażona na tłuszczu. Idealna jako dodatek do drugiego dania lub samodzielna przekąska. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, ponieważ panierka jest chrupiąca.
Potrzebujemy:
1 młoda cukinia
1 jajko
około 1 szklanka drobno pokruszonych płatków kukurydzianych
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
papryka słodka mielona do smaku
Wykonanie pysznej cukini:
1. Cukinię myjemy, osuszamy i obieramy, następnie kroimy w plasterki. Każdy plasterek oprószamy przyprawami. Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i płatkach kukurydzianych.
2. Tak wykonaną cukinię układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości cukinii w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
3. Gotową cukinię podajemy z dowolnym dodatkami.
Moje rady:
Najlepiej wybierać młoda cukinię.
Płatki kukurydziane można pokruszyć za pomocą wałka do ciasta, wystarczy płatki wsypać do woreczka i kilka razy wałkować wałkiem.
Można użyć ulubionych ziół i przypraw.
Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.
Pycha, bardzo lubię cukinię pod każdą postacią :D
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńLubię cukinię w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńSuper, ja też :)
Usuńfajna i lekka przekąska:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńfajna ta cukinia
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń