wtorek, 8 listopada 2022

Pieczona owsianka z rodzynkami i czekoladą


Najpyszniejsza owsianka na świecie to ta z piekarnika. Idealna na śniadanie czy podwieczorek. Smakuje na gorąco jak i na zimno. Z tym, że na zimno przypomina w smaku trochę sernik. Kilka prostych składników i mamy pyszne jedzenie. To kto chętny?

 

 





Potrzebujemy:

100 g płatków owsianych

360 g śmietany 18 %

2 jajka

pół szklanki rodzynek

8 kostek mlecznej czekolady

1 łyżeczka mielonego cynamonu


Wykonanie pysznej owsianki z piekarnika:


1. Do miski przekładamy płatki owsiane, cynamon, dodajemy śmietanę, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy, wsypujemy rodzynki i ponownie mieszamy.

2. Masę przekładamy do kokilek, na wierzchu układamy po 2 kostki czekolady.

3. Owsiankę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się i ,,ścięcia'' masy.

4. Gotową podajemy. Smacznego życzę.

 

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Smakuje na ciepło jak i na zimno.


8 komentarzy: