niedziela, 6 listopada 2022

Kulki kokosowe

Bardzo delikatnie w smaku i pyszne. Idealne dla wielbicieli kokosu. Takie kulki możemy przygotować gdy mamy ochotę na coś słodkiego, lub dla niespodziewanych gości. Kilka minut i gotowe. Polecam :)




 

 

 Potrzebujemy:

20 dag wiórek kokosowych

1 szklanka mleka

pół szklanki cukru

półtorej łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

 

Wykonanie pysznych kulek kokosowych:

 

 

1. Wiórki kokosowe mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy w garnku z cukrem, wsypujemy wiórki z mąką, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.

2. Masę kokosową przekładamy do miski i studzimy mieszając od czasu do czasu. Gdy będzie ciepła formujemy z niej kulki dowolnej wielkości. Następnie chłodzimy w lodówce.

3. Gotowe podajemy. Smacznego życzę. 

 


Moje rady:

Szklanka o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi około 24 kulki.

 

 

 

4 komentarze:

  1. Ostatnio chodzą za mną kokosowe smaki, ale myślałam raczej o kremie sułtańskim :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny pomysł! Z chęcią wypróbuję :) P

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ uroczo wyglądają i z pewnością są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń