Na obiad polecam pyszne gołąbki z pieczarkami ryżem, podane z sosem pieczarkowym i dużą ilością szczypiorku. Gołąbki są bez mięsa, więc idealne dla osób nie jedzących mięsa. Nam bardzo smakowały w takiej wersji. Trochę pracy przy nich jest, ale warto. Zróbcie takie. Smacznych inspiracji życzę :)
Potrzebujemy:
Na gołąbki:
1 średnia główka białej kapusty
30 dag białego ryżu
2 duże cebule
50 dag pieczarek
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
Na sos:
50 dag pieczarek
1 średnia cebula
1 łyżka masła
1 szklanka śmietany 18 %
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
koperek suszony według uznania
Dodatkowo:
szczypiorek według uznania
olej do smażenia
1 łyżka octu
Wykonanie pysznych gołąbków:
1. Farsz: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, również smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do ryżu dodajemy cebulę i pieczarki, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy.
2. Kapusta: Kapustę obieramy z wierzchnich liści i wycinamy głąb. Kapustę płuczemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem i wkładamy kapustę. Podczas gotowania zdejmujemy po jednym liściu. Liście układamy na sitku. Następnie z liści wycinamy grubsze włókna. Liście studzimy.
3. Zawijanie: Na tak przygotowane liście nakładamy porcje farszu i dokładnie zawijamy.
4. Duszenie: Gołąbki układamy w większym garnku lub na głębokiej patelni. Podlewamy gorącą wodą, lekko solimy i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty. Nadmiar wody odparowujemy. Gołąbki studzimy.
5. Sos: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby cebuli nie przypalić, cebula ma się tylko lekko zeszklić, dodajemy pieczarki i chwilę przesmażamy, całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
6. Podanie: Gołąbki odsmażamy na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tego przepisu wychodzi 16 sztuk gołąbków.
Ocet nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu liście nie będą się rwały.
Chętnie bym zjadła takie jarskie gołąbki!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńTeż jestem chętna na takie gołąbki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam zrobić :)
Usuńwow! super pomysł, idealne na lekki obiad.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń