czwartek, 9 czerwca 2022

Mocno czekoladowe ciasto brownie

Tylko pięć składników i mamy pyszne ciasto. Ciasto dla wielbicieli czekolady. Zapewniam, że uda się każdemu, nie wolno go tylko za długo piec, bo będzie suche. To ciasto musi być lekko wilgotne. Idealne na podwieczorek z filiżanką pysznej kawy.







 

Potrzebujemy:

3 jajka

20 dag masła 82 %

30 dag mlecznej czekolady

pół szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

 

 

Wykonanie pysznego ciasta:


1. 5 dag czekolady odkładamy, pozostałą łamiemy na mniejsze kawałki wraz z masłem przekładamy do garnka, rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając, następnie odstawiamy to ostygnięcia.

2. Odłożoną czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ucieramy na puszystą masę, dodajemy wystudzone składniki i chwilę miksujemy, następnie wsypujemy przesianą mąką.

3. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 24 cm. Posypujemy startą czekoladą.

4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Ciasta nie należy długo piec, ponieważ będzie suche, powinno być lekko wilgotne, ale nie surowe.

5. Upieczone studzimy na metalowej kratce. Następnie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. 

Tortownica o średnicy około 24 cm.

Ciasto można pokroić na około 12 sporych porcji.

Najlepiej użyć dobrej jakości czekolady.







4 komentarze: