czwartek, 23 czerwca 2022

Surówka z kalarepki, ogórka i pomidora

Prosta i szybka w wykonaniu surówka z sezonowych warzyw. Do wykonania w 10-15 minut. Chrupiąca. Idealna jako dodatek do drugiego dania. Zamiast sosu sałatkowego możemy użyć oliwy i ulubionych ziół.

 





Potrzebujemy:

2 średnie kalarepki ( najlepiej takie młode )

2 pomidory

2 ogórki zielone ( gruntowe )

ulubiony sos sałatkowy

 


Wykonanie pysznej surówki z kalarepki:


1. Warzywa myjemy i osuszamy. Kalarepki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórka obieramy i razem z pomidorem kroimy w małą kostkę.

2. Sos sałatkowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, mieszamy go z warzywami, odstawiamy na chwilę żeby surówka się ,,przegryzła''. Podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Używamy dowolnego sosu sałatkowego.

Pomidory można osączyć na sicie z nadmiaru wody.

 

 




4 komentarze: