niedziela, 26 czerwca 2022

Ucierane ciasto z suszoną figą

Ciasto z suszoną figą jest bardzo pyszne. Ucierane, kakaowe i lekko wilgotne. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Prosta receptura, więc uda się każdemu. Jest również podzielne. Można je również zabrać na piknik czy na drugie słodkie śniadanie do pracy. Ostatnio bardzo lubię piec takie proste ciasta. Upieczcie takie, a ja słodkich i udanych wypieków Wam życzę :)

 

 



 

 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

3 jajka

20 dag  masła lub margaryny

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 kopiaste łyżki kakao

1 niepełna szklanka mleka


Dodatkowo:

15 dag figi suszonej od HELIO

 

 

 

Wykonanie pysznego ciasta z figą:

 

 1. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość z cukrami, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie dodajemy na przemian z mlekiem do ucieranych składników i dokładnie ucieramy.

2. Figi kroimy w małą kostkę, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 - 50 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Wyjmujemy i studzimy, ja studzę na metalowej kratce.

4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Wymiary foremki około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Ciasto można pokroić na około 16 porcji.

 


 

 

8 komentarzy: