poniedziałek, 13 czerwca 2022

Drożdżówki z serem, malinami i lukrem

Zapraszam na obłędne w smaku drożdżówki. Bardzo mięciutkie i bardzo słodkie. Pachnące malinami. Idealne na podwieczorek w ogrodzie. Pięknie udekorowane będą cieszyły nasze oko. Zapewniam, że każdy się na nie skusi.

 









Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

2 łyżki mąki tortowej

1 szklanka ciepłego mleka


 Na ciasto:

2 jajka

4 łyżki oleju

1 cukier waniliowy

pół szklanki cukru

4 szklanki mąki tortowej

 

Na nadzienie:

50 dag sera białego półtłustego

2 jajka

cukier puder do smaku

1 cukier waniliowy

2 budynie waniliowe

1 szklanka malin ( świeżych lub mrożonych )


Na lukier:

1 białko ( zimne z lodówki )

około 1 szklanka cukru pudru

sok z cytryny według uznania


Dodatkowo:

mąka pszenna do podsypania stolnicy


Na dekorację:

jadalne kwiatki ( u mnie bratki )

listki melisy lub mięty

kolorowa cukrowa posypka ( dowolna )

 


Wykonanie pysznych drożdżówek:


1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywamy ciepłą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.

2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajka, wlewamy olej, wsypujemy oba cukry, dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy przez kilka minut aż będzie gładkie i ładnie będzie odchodziło od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

3. Nadzienie: Świeże maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, natomiast mrożone rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku. Ser biały rozcieramy widelcem z jajkami, cukrem waniliowym, cukrem do smaku, budyniami w proszki i malinami.

4. Formowanie drożdżówek: Ciasto cielimy na 12 porcji, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną, nakładamy po porcji nadzienia, zlepiamy dokładnie, formujemy podłużne drożdżówki i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia łączeniem do spodu.

5. Pieczenie: Tak wykonane drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30-35 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce.

6. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, możemy nie zużyć całego cukru, dodajemy soku z cytryny według uznania, gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję polewamy nim drożdżówki. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.

7. Podanie: Przed podaniem drożdżówki dekorujemy bratkami, posypką i liskami mięty i melisy. Podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 12 bardzo dużych drożdżówek.

Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz