Pyszna i prosta surówka z młodej kapusty, a teraz jest na nią sezon. Bardzo chrupiąca. Idealna jako dodatek do drugiego dania. Może też być także samodzielną przekąską. Polecam.
Potrzebujemy:
pół główki młodej kapusty
1 niewielka czerwona papryka
pół puszki kukurydzy
koperek świeży według uznania
niewielka ilość soli
pieprz czarny do smaku
Wykonanie pysznej surówki z młodej kapusty:
1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, następnie kroimy dość cienko, płuczemy i dokładnie osuszamy z wody, kapustę posypujemy odrobiną soli i dokładnie mieszamy. Kapustę odstawiamy na około godzinę i od czasu do czasu mieszamy. Po tym czasie kapustę dokładnie odciskamy z soku który puściła.
2. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy w małą kostkę. Opłukany koperek drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
3. Wszystkie składniki dokładnie z sobą mieszamy. Przyprawiamy czarnym pieprzem mielonym i odstawiamy na pół godziny, żeby składniki ,,przegryzły się''.
4. Gotową surówkę podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Smacznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo często taką robię, kiedy jest młoda kapusta na rynku :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuńlubie takie surówki
OdpowiedzUsuńSuper, ja też lubię :)
UsuńTakie surówki są zawsze pyszne:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :)
Usuń