niedziela, 15 maja 2022

Surówka z młodej kapusty, papryki i kukurydzy

Pyszna i prosta surówka z młodej kapusty, a teraz jest na nią sezon. Bardzo chrupiąca. Idealna jako dodatek do drugiego dania. Może też być także samodzielną przekąską. Polecam.






Potrzebujemy:

pół główki młodej kapusty

1 niewielka czerwona papryka

pół puszki kukurydzy

koperek świeży według uznania 

niewielka ilość soli 

pieprz czarny do smaku

 


Wykonanie pysznej surówki z młodej kapusty:


1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, następnie kroimy dość cienko, płuczemy i dokładnie osuszamy z wody, kapustę posypujemy odrobiną soli i dokładnie mieszamy. Kapustę odstawiamy na około godzinę i od czasu do czasu mieszamy. Po tym czasie kapustę dokładnie odciskamy z soku który puściła. 

2. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy w małą kostkę. Opłukany koperek drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

3. Wszystkie składniki dokładnie z sobą mieszamy. Przyprawiamy czarnym pieprzem mielonym i odstawiamy na pół godziny, żeby składniki ,,przegryzły się''.

4. Gotową surówkę podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

7 komentarzy: