niedziela, 19 czerwca 2022

Kruche pierożki z truskawkami i serem białym

Kruche ciasteczka w formie pierożków to doskonałe rozwiązanie na podwieczorek czy piknik. Z pysznym nadzieniem serowo-truskawkowym. Pachną i smakują obłędnie. Proste i szybkie w wykonaniu, więc udadzą się każdemu, nie ma opcji, żeby nie wyszły. Upieczcie takie i dajcie znać czy smakowały :)

 

 






Potrzebujemy:


Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 jajko

20 dag masła lub margaryny


Na nadzienie:

25 dag sera białego ( u mnie chudy )

1 cukier waniliowy

1 jajko

1 budyń waniliowy

cukier puder do smaku

około 20 dag świeżych truskawek

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do podsypania stolnicy

 

 

 

Wykonanie pysznych kruchych pierożków:

 

 

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce co najmniej półgodziny.

 


 2. Nadzienie: Ser biały ucieramy widelcem z jajkiem, budyniem w proszku, cukrem waniliowym i cukrem do smaku. Truskawki płuczemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Dodajemy do sera i mieszamy.


 

3. Formowanie ciasteczek: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wałkujemy, wykrawamy krążki o średnicy około 9 cm. Nakładamy nadzienie, zlepiamy formując pierogi, nakłuwamy widelcem.

 

4. Do pieczenia: Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

 

5. Pieczenie: Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.

6. Studzenie i podanie: Upieczone ciasteczka studzimy na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi około 24 sztuki ciasteczek.







6 komentarzy: