Kruche ciasteczka w formie pierożków to doskonałe rozwiązanie na podwieczorek czy piknik. Z pysznym nadzieniem serowo-truskawkowym. Pachną i smakują obłędnie. Proste i szybkie w wykonaniu, więc udadzą się każdemu, nie ma opcji, żeby nie wyszły. Upieczcie takie i dajcie znać czy smakowały :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 jajko
20 dag masła lub margaryny
Na nadzienie:
25 dag sera białego ( u mnie chudy )
1 cukier waniliowy
1 jajko
1 budyń waniliowy
cukier puder do smaku
około 20 dag świeżych truskawek
Dodatkowo:
mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wykonanie pysznych kruchych pierożków:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce co najmniej półgodziny.
2. Nadzienie: Ser biały ucieramy widelcem z jajkiem, budyniem w proszku, cukrem waniliowym i cukrem do smaku. Truskawki płuczemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Dodajemy do sera i mieszamy.
3. Formowanie ciasteczek: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wałkujemy, wykrawamy krążki o średnicy około 9 cm. Nakładamy nadzienie, zlepiamy formując pierogi, nakłuwamy widelcem.
4. Do pieczenia: Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
5. Pieczenie: Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.
6. Studzenie i podanie: Upieczone ciasteczka studzimy na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi około 24 sztuki ciasteczek.
Uwielbiam takie wypieki, kiedyś piekłam z ciasta serowego.
OdpowiedzUsuńPolecam również takie, a z ciasta serowego to i ja piekłam :)
UsuńO rany ależ muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńMonia, zapewniam, że są :)
UsuńRewelacyjne pierozki
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń