środa, 9 września 2020

Chleb kukurydziany z pestkami słonecznika

Domowy chleb jest najlepszy. Chyba każdy się ze mną zgodzi, więc pewnie nic nowego nie napiszę. Pachnący, chrupiący i pyszny. Uwielbiam piec chleby. Ten wyszedł mi niezwykle pyszny, wzbogacony o pestki słonecznika i oliwę z oliwek. Żółciutki. Idealnie się kroił. Polecam.
 






Potrzebujemy:

Na ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki kukurydzianej
4 łyżki oliwy z oliwek
1 mała płaska łyżeczka soli
4 łyżki pestek słonecznika

Dodatkowo:
mąka pszenna do posmarowania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania foremki


Wykonanie pysznego chleba kukurydzianego:


1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Do miski wsypujemy obie mąki, pestki słonecznika, wlewamy drożdże z mlekiem i mieszamy widelcem do dokładnego połączenia się składników. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i oliwę, ciasto zagniatamy przez kilka minut na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Ciasto najlepiej zagniatać przez 10 minut. Ciasto przekładamy do miski, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.

3. Foremkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem lub margaryną. Wyrośnięte ciasto formując podłużny chlebek przekładamy do przygotowanej foremki. Odstawiamy jeszcze na 10-15 minut w ciepłe miejsce żeby podrósł.

4. Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy. Najlepiej chleb studzić na metalowej kratce.

5. Dobrze wystudzony chleb kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o średnicy około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce.
Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste to należy dolać mleka, a zbyt rzadkie to dosypać mąki.

8 komentarzy:

  1. Cudny chlebek, a jak musi pachnieć... domowe pieczywo jest zdecydowanie najlepsze, bardzo lubię domowy chleb ze słonecznikiem :-) Pysznie Ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu chlebek był przepyszny :) Dziękuję i polecam :)

      Usuń
  2. Pycha, bardzo lubię takie chlebki :)

    OdpowiedzUsuń