Potrzebujemy:
3 jajka
20 dag masła lub margaryny
175 ml cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
10 dag mlecznej czekolady
pół szklanki zimnego mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 30 dag śliwek
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Następnie wsypujemy sypkie składniki i wlewamy mleko, ponownie dokładnie miksujemy. Na koniec do ciasta dodajemy czekoladę połamaną na małe kawałki.
2. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Na wierzchu ciasta układamy wcześniej umyte, osuszone i wypestkowane śliwki.
3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, wyjmujemy z formy. Kroimy i podajemy.
4. Smacznego życzę.
Moje rady:
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można upiec w tortownicy.
Ciasta ze śliwkami królują teraz na prawo i lewo ;-)ale trzeba korzystać póki sezon i póki są śliwki. Pyszne ciacho, idealne do niedzielnej kawki :-)
OdpowiedzUsuńU mnie to już trzeci wypiek ze śliwkami :) W końcu mamy sezon na te owoce to trzeba korzystać :)
UsuńCzekoladowe i ze śliwką to biorę w ciemno :D :D Pycha !
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
UsuńWygląda pysznie. Warto teraz korzystać ze śliwek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń