niedziela, 27 września 2020

Sernik ze śliwkami, cynamonem i płatkami migdałowymi

Taki pyszny sernik mi wyszedł. Aksamitna masa serowa, pysznie upieczone śliwki i aromatyczny cynamon, na koniec chrupiące migdały. Śliwki i cynamon to doskonałe połączenie. Sernik bez spodu z dużą ilością owoców to sernik idealny na podwieczorek. Dobrej niedzieli :)







Potrzebujemy:


Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:
około 50 dag śliwek
3 łyżki płatków migdałowych
cynamon mielony według uznania


Wykonanie pysznego sernika:


1. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i dokładnie miksujemy.

2. Do pieczenia: Masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i przekrawamy na pół, następnie układamy je na masie serowej skórką do spodu. Posypujemy cynamonem i płatkami migdałowymi.

3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia się. Upieczony sernik studzimy. Ja zawsze sernik studzę w piekarniku, a potem zimny wstawiam do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Dobrze wystudzony i stężony sernik będzie się ładnie kroił.

4. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 23 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Sernik można pokroić na około 16 porcji.
Użyłam sera z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.

6 komentarzy: