sobota, 15 lipca 2023

Rogaliki drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką

U mnie znów drożdżowe. No cóż...mam słabość do tego ciasta, do wyrabiania, zagniatania i takie tam. Ktoś mnie ostatnio nazwał mistrzynią drożdżowego, nie wiem czy to prawda, ale nawet, nawet to drożdżowe mi wychodzi. Tym razem upiekłam rogaliki z nadzieniem budyniowym, dodałam trochę wiśni i mnóstwo kruszonki, oczywiście takiej maślanej, bo jak kruszonka to obowiązkowo na maśle 82 %. Macie ochotę na takie rogaliki? Upieczcie i koniecznie dajcie znać czy smakowały. Ja gwarantuję, że posmakują.

 

 



Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży 

2 łyżeczki cukru

2 łyżki mąki tortowej

pół szklanki ciepłego mleka

 

Na ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

2 jajka

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

6 łyżek oleju


Na nadzienie:

2 szklanki mleka

4 łyżki cukru

1 cukier waniliowy 

2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )

 

Na kruszonkę: 

10 dag mąki tortowej

5 dag masła 82 % lub margaryny

5 dag cukru

 

Dodatkowo:

mąka do podsypania stolnicy

około 1 szklanka wydrylowanych wiśni ( mogą być świeże, mrożone lub ze słoika )  

1 jajko


 

 Wykonanie pysznych rogalików:

 

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ".

2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

3. Kruszonka: Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.

4. Budyń: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z obydwoma cukrami, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia, budyń studzimy. 

5. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną, wałkujemy na kształt koła. Następnie kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po porcji budyniu, kilka wiśni i zwijamy formując rogaliki.

6. Do pieczenia: Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Zostawiamy na kilka minut, żeby jeszcze podrosły. Podrośnięte smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.

7. Pieczenie: Następnie rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Zależy to od naszego piekarnika.

8. Podanie: Upieczone rogaliki studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.

 

 


 

Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 32 spore rogalki.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Zależy to od naszego piekarnika.

Mąkę zawsze przesiewam. 

W razie potrzeby do zagniatanego ciasto dolewamy mleka lub dosypujemy mąki.




 

4 komentarze:

  1. na rogaliki zawsze! jak rówież uzależniona jestem od ciasta drożdżowego :)) A Twoje jak zwykle dopracowane i z pysznym nadzieniem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, ja też uwielbiam drożdżowe ♥️ dziękuję, zawsze się staram 🙂

      Usuń
  2. Przepysznie wyglądają te twoje rogaliki :-)

    OdpowiedzUsuń