U mnie znów drożdżowe. No cóż...mam słabość do tego ciasta, do wyrabiania, zagniatania i takie tam. Ktoś mnie ostatnio nazwał mistrzynią drożdżowego, nie wiem czy to prawda, ale nawet, nawet to drożdżowe mi wychodzi. Tym razem upiekłam rogaliki z nadzieniem budyniowym, dodałam trochę wiśni i mnóstwo kruszonki, oczywiście takiej maślanej, bo jak kruszonka to obowiązkowo na maśle 82 %. Macie ochotę na takie rogaliki? Upieczcie i koniecznie dajcie znać czy smakowały. Ja gwarantuję, że posmakują.
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
6 łyżek oleju
Na nadzienie:
2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
Na kruszonkę:
10 dag mąki tortowej
5 dag masła 82 % lub margaryny
5 dag cukru
Dodatkowo:
mąka do podsypania stolnicy
około 1 szklanka wydrylowanych wiśni ( mogą być świeże, mrożone lub ze słoika )
1 jajko
Wykonanie pysznych rogalików:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ".
2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Kruszonka: Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.
4. Budyń: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z obydwoma cukrami, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia, budyń studzimy.
5. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną, wałkujemy na kształt koła. Następnie kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po porcji budyniu, kilka wiśni i zwijamy formując rogaliki.
6. Do pieczenia: Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Zostawiamy na kilka minut, żeby jeszcze podrosły. Podrośnięte smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.
7. Pieczenie: Następnie rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Zależy to od naszego piekarnika.
8. Podanie: Upieczone rogaliki studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 32 spore rogalki.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Zależy to od naszego piekarnika.
Mąkę zawsze przesiewam.
W razie potrzeby do zagniatanego ciasto dolewamy mleka lub dosypujemy mąki.
na rogaliki zawsze! jak rówież uzależniona jestem od ciasta drożdżowego :)) A Twoje jak zwykle dopracowane i z pysznym nadzieniem:)
OdpowiedzUsuńSuper, ja też uwielbiam drożdżowe ♥️ dziękuję, zawsze się staram 🙂
UsuńPrzepysznie wyglądają te twoje rogaliki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ♥️
Usuń