środa, 19 lipca 2023

Mrożona kawa z lodami i frużeliną owocową

Lato to czas aby przygotowywać mrożone kawy. Moje kawy mają co prawda pierdylion kalorii, no ale cóż...uwielbiam je. Dodam, że robię je tylko raz w tygodniu. Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszną kawę z frużeliną owocową, lodami i bitą śmietanką. Coś pysznego, coś obłędnego. Słodko i orzeźwiająco. Te owoce w kawie zrobiły swoją robotę. Polecam, zróbcie taką.

 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na kawę:

400 ml gorącej wody 

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

cukier do smaku

mleczko do kawy ( według uznania )

 

 Na frużelinę:

2 szklanki mieszanych owoców ( u mnie to były truskawki, borówki i jagody kamczackie )

cukier do smaku ( dałam trzcinowy )

gorąca woda ( niewielka ilość ) 

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ( taka lekko kopiasta )

niewielka ilość zimnej wody ( do rozpuszczenia mąki )


Dodatkowo:

2 spore gałki ulubionych lodów ( u mnie waniliowe )

1 szklanka śmietanki kremówki 30 % ( mocno schłodzonej )

cukier puder do smaku

listki mięty lub melisy  do dekoracji ( niekoniecznie )

 

 

 

 

Wykonanie pysznej kawy:

 

1. Kawa: Gorącą wodą zalewamy kawę, dodajemy mleczko do kawy według uznania i słodzimy. Mieszamy. Studzimy, następnie przestudzoną wkładamy do lodówki na kilka godzin. Powinna być bardzo zimna.

2. Frużelina: Umyte owoce przekładamy do garnka, truskawki kroimy na mniejsze kawałki, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości, w między czasie dodajemy cukier do smaku. Mąkę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do owoców, mieszamy żeby nie zrobiły się grudki, najlepiej robić to rózgą. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość z cukrem pudem do smaku. Jeżeli mamy rękaw cukierniczy to przekładamy do niego ubitą śmietankę.

4. Wykonanie kawy: Do dwóch szklanek o pojemności 300 ml nakładamy po porcji zimnej frużeliny owocowej, następnie po gałce lodów. Następnie wlewamy zimną kawę, do kawy wyciskamy lub przekładamy bitą śmietankę. Na koniec znów frużelinę owocową i dekorujemy listkami mięty lub melisy. Tak wykonaną kawę od razu podajemy. Smacznego życzę.

 


 

 

Moje rady:

Porcja dla dwóch osób.

Użyłam szklanek o pojemności 300 ml.

Można użyć ulubionych lodów w dowolnej proporcji.

Kawę można zrobić słabszą lub mocniejszą, według własnego upodobania.

Podajemy od razu po przygotowaniu.
 
 

 


2 komentarze:

  1. Iza wspaniała Twoja kawa. Ja również uwielbiam kawę mrożoną, ale staram się robić mniej kaloryczne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Monia ❤️ z reguły piję kawę z napojem migdałowym, ale raz w tygodniu robię taką bombę kaloryczną 🙈🙈

      Usuń