Lato to czas aby przygotowywać mrożone kawy. Moje kawy mają co prawda pierdylion kalorii, no ale cóż...uwielbiam je. Dodam, że robię je tylko raz w tygodniu. Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszną kawę z frużeliną owocową, lodami i bitą śmietanką. Coś pysznego, coś obłędnego. Słodko i orzeźwiająco. Te owoce w kawie zrobiły swoją robotę. Polecam, zróbcie taką.
Potrzebujemy:
Na kawę:
400 ml gorącej wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
cukier do smaku
mleczko do kawy ( według uznania )
Na frużelinę:
2 szklanki mieszanych owoców ( u mnie to były truskawki, borówki i jagody kamczackie )
cukier do smaku ( dałam trzcinowy )
gorąca woda ( niewielka ilość )
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ( taka lekko kopiasta )
niewielka ilość zimnej wody ( do rozpuszczenia mąki )
Dodatkowo:
2 spore gałki ulubionych lodów ( u mnie waniliowe )
1 szklanka śmietanki kremówki 30 % ( mocno schłodzonej )
cukier puder do smaku
listki mięty lub melisy do dekoracji ( niekoniecznie )
Wykonanie pysznej kawy:
1. Kawa: Gorącą wodą zalewamy kawę, dodajemy mleczko do kawy według uznania i słodzimy. Mieszamy. Studzimy, następnie przestudzoną wkładamy do lodówki na kilka godzin. Powinna być bardzo zimna.
2. Frużelina: Umyte owoce przekładamy do garnka, truskawki kroimy na mniejsze kawałki, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości, w między czasie dodajemy cukier do smaku. Mąkę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do owoców, mieszamy żeby nie zrobiły się grudki, najlepiej robić to rózgą. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość z cukrem pudem do smaku. Jeżeli mamy rękaw cukierniczy to przekładamy do niego ubitą śmietankę.
4. Wykonanie kawy: Do dwóch szklanek o pojemności 300 ml nakładamy po porcji zimnej frużeliny owocowej, następnie po gałce lodów. Następnie wlewamy zimną kawę, do kawy wyciskamy lub przekładamy bitą śmietankę. Na koniec znów frużelinę owocową i dekorujemy listkami mięty lub melisy. Tak wykonaną kawę od razu podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla dwóch osób.
Użyłam szklanek o pojemności 300 ml.
Można użyć ulubionych lodów w dowolnej proporcji.
Kawę można zrobić słabszą lub mocniejszą, według własnego upodobania.
Iza wspaniała Twoja kawa. Ja również uwielbiam kawę mrożoną, ale staram się robić mniej kaloryczne;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Monia ❤️ z reguły piję kawę z napojem migdałowym, ale raz w tygodniu robię taką bombę kaloryczną 🙈🙈
Usuń